Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на сборника „ГЛАГОЛАТИ. Balkan Verb Typology“

   
Представяне на сборника „ГЛАГОЛАТИ. Balkan Verb Typology“

На 27 юни 2022 г. беше представен сборникът „ГЛАГОЛАТИ. Balkan Verb Typology“. В Конферентната зала на Софийския университет се събраха филолози и балканисти, а специални гости на събитието бяха посланикът на Косово Делфин Плана, както и представители на посолството на Албания.

Сборникът е крайният продукт на проекта „Балканските езици като еманация на етно-културната общност на Балканите (типология на глагола)“, финансиран от фонд „Научни изследвания“ на Министерството на образованието и науката. Поздравления за успешното приключване на проекта изказаха от името на деканските ръководства на двата филологически факултета проф. Гергана Дачева и доц. Йоана Сиракова.

Събитието се проведе в хибриден формат, за да могат да се включат учени от чужбина. Ръководителят на проекта доц. Борис Вунчев представи резултатите, постигнати от екипа, а проф. Петя Асенова разказа за концепцията на книгата – детайлен и аналитичен подход към глаголните системи на езиците от балканския езиков съюз (български, гръцки, албански и румънски), който да обхване не само сходствата, които се дължат на общото развитие и езиковите контакти – т. нар. балканизми, но и разликите, които се забелязват в съвременните езици.

gl1-1

Тъй като балканските езици са от глаголен тип – с развити глаголни системи, за сметка на опростеното склонение при имената, то не случайно глаголът е във фокуса на проекта и може да се възприеме като еманация на езиковите процеси на Балканите.

Сборникът е на английски език и може да бъде открит със свободен достъп в дигиталната колекция на Университетската библиотека.

gl1-4
gl1-3