Начало / Новини / Новини и събития / Юбилеен национален научен форум с международно участие „140 години предучилищно образование в България: постижения и хоризонти"

   
Юбилеен национален научен форум с международно участие „140 години предучилищно образование в България: постижения и хоризонти"

В Аулата в Ректората на Софийския университет започна Юбилейният национален научен форум с международно участие „140 години предучилищно образование в България: постижения и хоризонти". Той провежда във връзка с 140-годишнината от създаването на първата детска градина у нас и се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата, Катедра „Предучилищна и медийна педагогика" и Българския национален комитет за предучилищно образование – ОМЕП (БНК-ОМЕП).

Деканът на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. дпн Милен Замфиров откри форума и заяви, че се е включил в конференцията с особено вълнение, защото предучилищното образование е гръбнакът на образованието въобще. Той заяви, че факултетът ще подкрепя всяка подобна инициатива, благодари за участието на всички и изрази надеждата си конференцията да премине успешно.

1

Проф. дн Розалина Енгелс-Критидис – председател на БНК-ОМЕП, също поднесе поздрав към всички участници и гости на форума и заяви, че българското предучилищно образование отбелязва 140-годишнина – юбилей, с който всички, отдаващи безрезервно обичта и делата си на децата, заслужено се гордеят.

9

Тя припомни, че преди 140 г. в Свищов Никола Живков открива първата детска градина в България. Проф. Енгелс отбеляза, че форумът отбелязва и успешното сътрудничество между университета и неправителствените организации в името на децата. Тя подчерта, че партньорството между Факултета по науки за образованието и изкуствата към Софийския университет и Българския национален комитет за предучилищно образование – ОМЕП също отбелязва годишна, защото това е 15-тата съвместна конференция и изрази благодарността си на настоящия декан проф. Замфиров и на предишните декани на факултета – проф. Божидар Ангелов, проф. Димитър Гюров за ползотворното сътрудничество през годините.

2

Проф. дн Розалина Енгелс-Критидис изрази благодарността си към колегите от катедрата по предучилищна и медийна педагогика и към колегите от БНК-ОМЕП, които са се включили в подготовката на конференцията и пожела успешна работа.

4

Заместник-министърът на образованието и науката г-жа Мария Гайдарова изрази радостта да си да присъства на събитието и благодари на цялата академична общност и специално на Софийския университет за ежедневните усилия да подготвят възможно най-добрите учители за нашите деца. Тя благодари и на международните партньори, които създават професионална общност, която може да обменя добри практики, както и на УНИЦЕФ, които години наред подават ръка за това институционалните промени в България да бъдат в посока, която е общоевропейска и световна, така че да пазим ценностите, но и да развиваме предучилищното и училищно образование по начин, по който се гарантират не само правата на нашите деца, но и ще ги научи на мъдрост, на умения, които ще им помагат да се справят с всички предизвикателства.

8

Заместник-министърът благодари и на присъстващите в залата учители и заяви, че професията им не е обикновена професия, а мисия. „Тази мисия е от изключително значение за развитието на нацията ни, на България, на нейното бъдеще и просперитет“. Тя обърна внимание и на работата на Министерството на образованието и науката за ранното обучение на децата и пожела успех на конференцията.

5

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Васил Маринов пожела ползотворна и приятна работа по време на конференцията и поднесе поздравителен адрес от името на ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков. В него се посочва, че програмата на конференцията е впечатляваща и че отбелязвайки 140-годишнината от създаването на първата детска градина в България е повод и да си припомним делото на Никола Живков, създателя на първата българска забавачница за деца през 1882 г. Следването на европейските практики в тази насока в младата българска държава е поредно доказателство за значението, което предците ни отдават на знанието и делата, осигуряващо на идващото поколение по-добър живот чрез образованието, посочва ректорът.

20

„Вие, скъпи колеги, заедно с Българския национален комитет за предучилищно образование сте достойни следовници на хората, прокарали пътя на най-малките към знанието. За децата винаги има смисъл да се полагат много усилия, да се търсят нови пътища. Вие работите за бъдещето ни и това, което правите в името на най-малките, буди истинско възхищение и чувство за признателност“, се казва още в поздравителния адрес. Накрая ректорът пожелава на всички здраве и никога да не спира творческият и търсещ дух.

7

Кристина де Бройн, представител на УИНИЦЕФ за България, поздрави всички в Аулата и отбеляза, че е щастлива да види толкова много представители на държавните институции, на академичните среди, директори на детски градини, учители и други професионалисти в тази област, които са се събрали да споделят своите знания и опит по темата за предучилищното образование. Тя отправи поздрав към Българския национален комитет за предучилищно образование (ОМЕП) и Софийския университет за това, че са домакини на тази конференция. По думите й качеството на предучилищното образование е основата на пътешествието на всяко дете в живота и всяка негова следваща стъпка разчита на това, което е изградено в ранна детска възраст. Кристина де Бройн посочи, че в цял свят повече от 175 милиона деца не са обхванати от системата за предучилищно образование. Доказано е, че когато детето бъде обхванато от системата на предучилищното образование поне за една година, при него съществува по-голяма вероятност да развие онези критично значими умения, които след това ще са му необходими за да постигне успех в училище и да не отпадне от образователната система, отбеляза Кристина де Бройн. УНИЦЕФ излиза с три ключови препоръки за България в областта на предучилищното образование – за увеличаване на инвестициите в системата на предучилищното образование, прогресивно да се разшири системата на предучилищното образование и повишаване на качеството в нея, да се гарантира на уязвимите групи от населението пълно обхващане от системата на предучилищното образование. Кристина де Бройн изрази надеждата си конференцията да даде своя принос към решаване на системните проблеми, за да има принос за децата.

3

В рамките на тържественото откриване на юбилейната конференция бяха прочетени поздравителни адреси от различни институции, а децата от 38-ма ДГ „Дора Габе“ в София отправиха музикален поздрав. По време на научното събитие участниците и гостите могат да разгледат експозицията от детски рисунки от Националния конкурс за детска рисунка „Моята любима детска градина“.

10

Юбилейният национален научен форум с международно участие „140 години предучилищно образование в България: постижения и хоризонти" продължи с пленарни доклади. В него се включиха 64 участници и ще бъдат изнесени 55 доклада.

11