Начало / Новини / Новини и събития / Научен фестивал “Младите - за Земята!”

   
Научен фестивал “Младите - за Земята!”

В Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” се проведе фестивалът “Младите - за Земята!”. Целта на събитието бе да повиши информираността и ангажираността на ученици и млади хора в България по теми за опазването на биоразнообразието, предотвратяване на екологични проблеми и адаптиране към климатичните промени.

За да се реализира събитието, две организации обединиха сили: Сдружение “Образование без раници” с инициативата “Стани застъпник за Земята с Кан Академия!” и Фондация “Сай Хай” с инициативата “Еко шампиони”.

6

Ренета Богданова, изпълнителен директор на Фондация „Сай Хай“, поздрави всички и посочи, че то е станало възможно благодарение на усилията на организации, които наистина вярват, че младите хора могат, трябва да се чува техния глас и да им се дава възможност да работят по проекти, които ги интересуват. Тя отбеляза, че всяко нещо, което е върху нас днес – от обувките до лака за нокти, е резултат на научен въпрос, който някога някой си е задал, дефинирал е проблем, на който е искал да намери решение. Тя призова всички присъстващи също да си задават много въпроси и да търсят техните решения заедно.

7

Иван Господинов от „Образование без раници“ също приветства и представи програмата на събитието.

9

Проф. Стоян Шишков, декан на Биологическия факултет, поздрави всички организатори, гости и млади участници и посочи, че те са в една от най-старите сгради на Университета, която е почти 100-годишна и днес е храм на биологическите науки, които са сред най-бързо развиващите се. Деканът посочи, че много се радва да са домакини на третото голямо събитие за годината, свързано с участието на много млади хора, които са ентусиазирани да се занимават с биологични и медико-биологични науки. В заключение проф. Шишков пожела на всички да имат прекрасен ден, който да запомнят.

10

Кристина Йорданова разказа за проекта „Еко шампиони“.

Победителите на фестивала "Младите - за Земята" са отбор "Светлинно замърсяване" от Враца и отбор "Дървета" от Хасково, а Стилиян Язаджиев от клуб „Еко Шампиони“ спечели наградата на публиката.

2

По време на фестивала ученически отбори от София, Хасково и Враца показаха решенията си за справяне с местни екологични проблеми в изпълнение на проект “Еко Шампиони”. Научните разработки на учениците включват системи за пречистване на питейната вода от уран или микропластмаса, иновативни методи за рециклиране на дрехи и пластмаса, решения на проблеми като светлинно замърсяване, незаконните сметища, бездомните животни.

3

Учениците бяха предвидили и увлекателни демонстрации, игри и подаръци за публиката. Посетителите гласуваха за избор на отбор - победител. Работата на учениците бе оценявана и от експертно жури, както и от представители на норвежката организация “Change the world”, един от партньорите в инициативата “Еко шампиони”.

4

Фестивалът “Образование без раници” даде възможност на участниците и посетителите да се запознаят на живо с част от експертите, включили се в лайв интервютата от информационната кампания “Стани застъпник за Земята с Кан Академия!”. Представители на “Грийнпийс България”, “Българска Фондация Биоразнообразие”, “Хармоника”, преподаватели по биология и други експерти посрещаха участници и посетители в залите на Биологическия факултет и им разказаха за своята професия.

В края на събитието бяха наградени и победителите от Националното състезание по екология и биология с Кан академия.

1

Фондация “Сай Хай” е създадена през 2019 г. и е извънкласно занимание, което залага на проблемно-базираното учене и има за цел да допълни учебните уроци по науки, математика, информатика и технологии с практически занимания, които водят до усвояване и прилагане на научния подход. Проект „Еко Шампиони“ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 94 601 €, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП чрез Фонд Активни граждани - www.activecitizensfund.bg. Основната цел на проект „Еко Шампиони“ е повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени чрез осъществяване на образователни дейности. Проектът се изпълнява от Фондация „Сай Хай“, гр. София в партньорство с Фондация ХАЛО 2019, гр. Хасково, Сдружение Враца Софтуер Общество, гр. Враца и Forandre verden (Change The World), Норвегия.

Сдружение “Образование без раници” от 2015 г. е една от водещите граждански експертни организации в сферата дигитализация на образованието. Сдружението консултира МОН, училища и отделни учители, като основният ни проект е преводът, популяризирането и прилагането в България на най-мащабния и безплатен онлайн портал за образование в света, Кан Академия (Khan Academy). Проект “Стани застъпник за Земята с Кан Академия!” се организира от “Образование без раници” с финансова подкрепа по проект “Game over? Do not let climate change end the game”, изпълняван в България от Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на програма DEAR (Development Education Awareness Raising) към Европейската комисия. Основен спонсор на сдружението до 2023 г. е фондация “Америка за България”. еМАГ България е основният спонсор на наградите в на трите Национални състезания с Кан Академия по математика, информатика и екология и биология.