Начало / Новини / Новини и събития / Маршал Лий Милър бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица

   
Маршал Лий Милър бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата, г-н Маршал Лий Милър, най-дългогодишният член на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“, бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Високото отличие е за безспорния му принос за обновяването и модернизирането на учебните зали 272, 224 и 243, за дългогодишната му подкрепа за Сдружението за международни състезания по право, което организира и подпомага подготовката на отборите на Юридическия факултет на Алма матер.

Церемонията бе открита от декана на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев, който представи накратко г-н Маршал Милър.

Маршал Милър е най-дългогодишният член на Борда на директорите на Фондация „Америка за България" от основаването й през 2009 година до днес. Преди това той е сред членовете на първия Борд на директорите на „Българо-американския инвестиционен фонд", назначен през 1992 година от президента Джорж Буш.

1

Проф. Вълчев подчерта, че като член на Борда на директорите на Фондация „Америка за България" господин Милър има важен принос за одобрението на три значими дарения за Софийския университет „Св. Климент Охридски" на обща стойност от близо 2.2 милиона лева за обновяването и модернизирането на аудитории 272, 224 и 243, ползвани преимуществено от Юридическия факултет. Той е и един от основните двигатели на дългогодишната подкрепа, която Фондацията предоставя на Сдружението за международни състезания по право (от 2010 година до днес), което организира и подпомага подготовката на отборите на Юридическия факултет на Софийския университет. Деканът припомни, че отборът по право на Софийския университет е неизменен национален победител и участник в международното състезание по право Philip C. JESSUP, което традиционно се провежда във Вашингтон, САЩ.

4

Връзката на господин Милър с България е още по-дълга. Интересът му към страната ни може да бъде проследен още през 70-те години на миналия век, когато написва книгата „България по време на Втората световна война", издадена от Stanford University Press през 1975 година“, каза още проф. Даниел Вълчев.

Господин Милър получава образованието си в Университетите „Харвард" (В.А., 1964) и „Йеил" (J.D., 1970) и има специализации в университетите Оксфорд и Хайделберг. Изнасял е множество лекции в различни университети и институции в Америка и по света.

6

Деканът на Юридическия факултет допълни още, че г-н Маршал Милър е автор и редактор на редица публикации в Yale Law Journal, както и че е практикуващ адвокат и партньор в адвокатска фирма във Вашингтон, специализираща в областите на международното право и правото на околната среда. Той добави, че Маршал Милър е заемал важни длъжности в Министерството на правосъдието на САЩ, Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, Министерството на труда на САЩ, и в други държавни институции.

8

Маршал Лий Милър бе удостоен Почетния знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков.

В своето слово Маршал Лий Милър се върна в спомените си през 1964 г., когато за пръв път посещава България на път от Англия за Близкия изток: „Улиците бяха тъмни. В магазините имаше малко стоки. По улиците имаше много малко коли. И ресторантите бяха много малко. Тогава България беше много полицейска държава. Някои я наричаха шестнайсетата съветска република. Месеци преди първото ми идване, България бе отворила леко своите граници за туристи. Вече можеха да се получават туристически визи“. Той отбеляза, че за него посещението тук е било интересно, като велико приключение.

Месеци след това се е върнал отново в България от Оксфорд, за да изследва по-новата българска история със стипендия от Харвард. Темата му била Втората световна война. Той разказа за хората, с които се е срещнал и работил, които са били приятелски настроени и са му помагали: „Българската академия на науките, Народната библиотека и Софийският университет отвориха вратите си за мен. Дори имах достъп до мензата“, каза той и отбеляза, че е изследвал интересни въпроси около смъртта на цар Борис, спасението на българските евреи, дипломатическите борби между великите сили в България. „Резултатът беше книгата „България през Втората световна война“, издадена от университета Станфорд през седемдесет и пета година. Горд съм, но и тъжен, че тя все още се смята за основна книга по тази тема. Дори моят приятел и водещ западен историк на съвременна България – Ричард Крамптън, даде много висока оценка на книгата ми“, отбеляза Милър.

111

Той разказа, че в Америка е продължил да се занимава с различни неща – право, околна среда и държавна администрация. Бил е помощник заместник главен прокурор на САЩ. Помогнал за създаването на американската агенция за опазване на околната среда. Написал и десетина книги на тема „околна среда“ и никога не загубил интереса си към България и дори довел съпругата си Марлийн на меден месец именно в България.

През 1991 г. президентът Джордж Буш-старши го назначава за негов личен наблюдател на първите свободни избори в България, а скоро след това го посочва за един от основателите на нов тип инвестиционен фонд в България. По думите на Милър заедно с колегите му през изминалите години са подкрепили хиляди нови бизнеси, фабрики, ферми и търговци: „По този начин те превърнаха грант от 50 милиона долара от гражданите на Съединените щати в почти 500 милиона долара“.

Той отбеляза още, че инвестиционният фонд, превърнат в последствие в благотворителна фондация, по времето на президента Нанси Шилер е дала почти четвърт милиард на образователни институции - от детски градини до университети, включително "Заедно в час" за учители - общности с недостатъчно обслужване, историческо наследство и културни организации.

„Те са истинските герои. И аз съм толкова горд да приема тази голяма чест от Софийския университет днес, не само за себе си, но и за всички тези, които градят по-добра България. Аз ви благодаря, ние ви благодарим“, каза в заключение Милър.

17