Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Сънища върху вода“ в галерия BLOK, Белград

   
Изложба „Сънища върху вода“ в галерия BLOK, Белград

В камерното пространство на галерия BLOK в Белград, Република Сърбия, бе открита изложба от проекта „АRTелие“ „Сънища върху вода“. Сънуването и водата е общата тема, която обединява двете участващи художнички проф. Анна Цоловска и проф. Бисера Вълева, която е ръководител на проект „АRTелие“.

Проектът се реализира от Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет, подкрепен от Фонд „Научни изследвания“. Съорганизатор на художествения форум е галерия BLOK.

Изложбата бе посветена на дните на българската култура в седмицата на 24 май. Работите в експозицията основно са голямоформатни, но между графичните и живописни произведения, като необходима пауза и естествено тематично разделяне, са поместени малкоформатни работи.

1. Bissera_Valeva-1

Бисера Вълева, Бряг, 73/102 см, темпера, акварел.

Композициите на Бисера Вълева като техника изцяло разчитат на водата – темпера и акварел на голям формат. Анна Цоловска интерпретира водата чрез източниците ѝ в мащабно дърво на живота, в протичането ѝ, в цветните желания – сънища и черно-белия контраст на събуждането.

9.Exhibition_BLOK_2022.jpg-1

Темата на изложбата е вдъхновена от есетата на Халил Джубран „Напъти ме душата ми...“. Тази обща изложба на проф. Бисера Вълева и проф. Анна Цоловска е колкото търсен диалог с публиката, толкова и материализирани лични споделяния със самите себе си.

6.Compositition_II

Анна Цоловска, „Композиция 2“, 80/120см., смесена техника, 2022г.

Гости на събитието бяха колеги на авторите, приятели на галерията, журналисти и граждани. Те изказаха своето задоволство, че за поредна година присъстват на културно събитие – обмен между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Културния институт на Нови Белград. Изложбата в галерия BLOK ще продължи до 14 юни.

2 Bissera_Valeva-1

Бисера Вълева, Дъжд, 73/102 см, темпера, акварел.

7.Exhibition_BLOK_2022-1

Проф. Анна Цоловска, доц. Анна Милованович (Белградски университет), проф. Бисера Вълева на откриването на изложбата

5. Compositition_I

Анна Цоловска, „Композиция 1“, 140/100см., смесена техника, 2022г.