Начало / Новини / Новини и събития / Деветнадесет студенти на Софийския университет получиха стипендии от Фондация „Еврика“

   
Деветнадесет студенти на Софийския университет получиха стипендии от Фондация „Еврика“

В Националния политехнически музей се проведе официалната церемония за връчване на сертификатите за стипендии на Фондация „Еврика” за учебната 2019/2020 г. на студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката. Стипендиантите са 48, от тях 19 са възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тази година за първи път бе връчена именната стипендия „Акад. Александър-Тедоров Балан“.

На церемонията присъстваха представители на университетски ръководства, на училища, учени, дарители и учредители на стипендии.

Церемонията бе открита от Боряна Кадмонова, изпълнителен директор на Фондация „Еврика“, която приветства всички на тържеството. Тя подчерта, че целта на събитието да бъдат уважени и отличени най-достойните студенти и ученици, които са показали не само висок успех, но и творческо присъствие и завоевания в областта на науката. По думите й, днешното тържество е в чест на студентите и учениците, които са завоювали правото да получават тези стипендии, на учениците, които са първенци в международните олимпиади и едновременно с това да дадат заслужено признание на всичко онова, което правят за тях техните ръководители, преподаватели и близки.

1

По повод тържеството на Фондация „Еврика“ и техните стипендианти, бяха прочетени поздравителни адреси от еврокомисаря Мария Габриел и от председателя на Комисията по образование и наука към Народното събрание Милена Дамянова.

В рамките на тържеството стипендиантите бяха поздравени от ректора на Медицинския университет – София проф. Виктор Златков, който изрази задоволството от успеха на младите хора, пожела им да са здрави и ги призова да не чакат, а да правят сами промените и да надминат своите учители.

3

Представителят на Министерството на образованието и науката проф. Иван Димов обърна внимание, че вече 29 години Фондация „Еврика“ прави изключително много за развитието на младите. Обръщайки се към стипендиантите, той заяви, че е сигурен, че след време те ще имат прекрасна реализация, защото те са светлите умове на България и им пожела бъдещи успехи.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова също отправи своя поздрав към младите хора. Обръщайки се към тях, тя заяви, че успехът идва, когато има подадени ръце, когато идеите биват подкрепяни и затова ръководството на Софийския университет и неговият ректор проф. Анастас Герджиков изпращат поздрав и благодарност и към Фондация „Еврика“ за грижата за нашите деца и за техния успех.

7

Изключително много се гордеем с успеха на нашите студенти, стипендианти на фондацията, гордеем се с постиженията им тук, в България, а и по света, където и да отидат и докажат висотата на своята подготовка и знание. Гордеем се обаче и с техните преподаватели, които са ги подготвили и които са ги амбицирали да стигнат към върховете, към които се стремят“, каза проф. Божанкова и поднесе приветствия към всички колеги от различните български университети и училища. „Защото каузата ни е обща – всички заедно да създадем най-добро лице на българската наука, на българското образование така, че да вървим напред и към онова, към което всеки народ се стреми – децата да преуспяват и да носят надежда за бъдещето“, каза още заместник-ректорът на Софийския университет и пожела на всички светли празници, да бъдат щастливи и успех.

2

Преди да връчи сертификатите за стипендии на студентите и учениците, акад. Кирил Боянов, председател на Съвета на Фондация „Еврика“, също поздрави младите хора и им пожела много успехи и упоритост в изследванията, които им предстоят.

Цитирайки Айнщайн, той призова младите изследователи да мислят върху едно-единствено нещо, когато работят, да не се страхуват да си поставят нови звездни точки и най-вече да си задават въпроса „Защо?“.

13

От името на всички стипендианти говори Любен Бориславов от Софийския университет, който благодари на Фондация „Еврика“ за подкрепата. Той заяви, че науката е начинът човечеството да постигне по-добро разбиране на света. А постигането на по-добро разбиране на света, слага в ръцете ни велика мощ.

8

Той благодари на фондацията за усилията й младите да постигнат тази мощ. „Когато човек събере двама души, техните способности са по-големи, отколкото сборът на способностите на тези хора поединично. И именно това е другото важно нещо, което прави Фондация „Еврика“ – събирането на множество умни хора на едно място, винаги повишава възможността на тази група от хора да решава проблемите – защото те се опознават и обединяват усилията си“, каза още Любен Бориславов и пожела успех на всички.

Възпитаници на Софийския университет, получили стипендии:

Именни стипендии в размер на 2 300 лева:

За постижения в овладяването на компютърните науки на името на Джон Атанасов - Илиян Йорданов.

За постижения в овладяването на знания в областта на физиката на името на акад. Георги Наджаков – Ралица Манчева.

За постижения в овладяването на химията и химичните технологии на името на акад. Ростислав Каишев – Любен Бориславов.

11

Стипендии на носители на сребърни медали от международни олимпиади в размер на 1 200 лева:

Виктор Радивчев , Габриела Христова , Георги Александров, Даниел Атанасов, Пенчо Бейков;

Стипендии на носители на бронзови медали от международни олимпиади в размер на 1 000 лева:

Борис Митрев, Борис Борисов, Ваня Миланова, Весела Механджиева, Виктор Терзиев, Владимир Милов, Димитър Манойлов, Мария Карабоева, Петър Няголов, Радослав Тодоров, Янислав Данчовски.

12

Фондация „Еврика“ подкрепя проекти на талантливи български деца и младежи в областта на науката, техниката и предприемачеството, насърчава обучението и специализацията, стимулира разширяването на младежкото международно научно и техническо сътрудничество, подкрепя младите изобретатели, учени и предприемачи, участва в разпространяването на научни, технически и икономически знания.

14
15