Начало / Новини / Новини и събития / 90 години спорт в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
90 години спорт в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Софийския университет се проведе традиционната церемония „Спортист на годината“ 2019. Тази година тържеството беше посветено на 90-годишнината от създаването на спорта в Алма матер. Департаментът по спорт отдаде заслуженото на най-добрите студенти-спортисти и треньори, както и на доайените, допринесли за развитието на спорта в Университета. По повод годишнината в Централното фоайе в Ректората е експонирана изложба, която може да бъде разгледана до 29 ноември.

Празникът, който се проведе в „Яйцето“, бе открит от директора на Департамента по спорт доц. Боряна Туманова. Тя поздрави всички и отбеляза, че преди 90 години началото е било поставено именно в „Яйцето“, където са се провеждали първите спортни занимания. Тя припомни имената на първите ръководители на спортната дейност в Алма матер – гл. ас. Иван Цветанов, доц. Елена Попова, доц. Теменуга Шабанска, доц. Димитър Хлебаров, доц. Емил Прокопов, проф. Анжелина Янева. „Всички те са оставили сериозна следа за развитието на спорта в Софийския университет и изграждането му като основна единица в Университета“, каза доц. Туманова и допълни, че днес в Департамента по спорт работят 24 щатни преподаватели, специалисти в своята област, обхващащи около три хиляди студенти в 20 вида спорт.

1

Доц. Туманова заяви още, че всички заедно са се постарали да организират изложбата, позиционирана в Централното фоайе в Ректората, на която може да се види спортната дейност на университета чрез изложените снимки. Доц. Туманова изрази съжалението си, че не на всички дейци на спорта са намерени снимки, но увери присъстващите, че тези хора не са забравени: „Те са тук сред нас, те са в сърцата ни, те са в нашите спомени“. Тя благодари на спортния журналист Николай Кръстев, който е предоставил архивни документи, удостоверяващи създаването на спорта през 1929 г., на Людмил Симов, Весела Лютибродска, Филип Шабански и на всички, събрали колекцията.

2

В приветствието си доц. Туманова направи аналогия с 90-годишнината на Софийската филхармония, като подчерта, че връзката не е случайна, защото спортът и музиката правят света ни по-добър. „Те ни карат да закрещим от възторг, да плачем от мъка или да се гордеем. А днес сме се събрали именно затова – да се гордеем и да отдадем заслуженото на всички спортисти-студенти, преминали през Университета, допринесли за неговата спортна слава“.

Директорът на Департамента по спорт се обърна към студентите и заяви, че когато излязат от Университета, ги очаква труден, но интересен път. Доц. Туманова ги призова да не спират да спортуват, за да бъде този път по-качествен и по-дълъг. „Останете винаги част от спортната общност на Университета“, призова тя.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Елиза Стефанова изрази задоволството си да присъства на този специален празник, на който се награждават истински шампиони. „Държа да отбележа, че не можем да пропуснем техните треньори и всички онези, които са направили така, че спортът в Университета 90 години да бъде наистина водещ“.

4

Доц. Стефанова благодари на всички, които полагат усилия да продължат студентите на Софийския университет да спортуват и то така, че да изграждат умения, които са им необходими не само в спорта. По думите й, дисциплината е нещо, което ще им трябва във всяко едно начинание, а спортът учи точно на това. Накрая заместник-ректорът честити празника на всички.

В рамките на празника бе прочетен и поздравителен адрес от името на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

5

Проф. Пенчо Гешев, ректор на Националната спортна академия също поднесе своя поздрав, като отбеляза, че днешният празник е не само празник на Софийския университет, но и на целия студентски спорт в България. „В Националната спортна академия се отнасяме с респект към спортната дейност на Софийския университет“, каза проф. Гешев и изрази задоволството си, че за спорта в най-старото българско висше училище работят и кадри на НСА. В качеството си на заместник-председател на Обединения спортен клуб „Академик“ – София проф. Гешев връчи плакет на директора на Департамента по спорт по повод годишнината.

Председателят на Спортния клуб „Академик - Софийски университет“ доц. Георги Игнатов разказа накратко историята на клуба. Той е основан на 30 май 1929 г. в една от аудиториите на Университета се основава студентски спортен клуб, чиято основна задача е масовото разпространение на спорта сред студентите. През 1951 г. се създава Университетски съвет за физкултура и спорт, който дава тласък за развитието на университетския спорт. По-късно прераства в Спортен клуб „Академик – Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

6

Доц. Игнатов припомни някои от паметните успехи на български спортисти, свързани със Софийския университет. На олимпийските игри в Берлин през 1936 г. най-добрият ни лекоатлет по това време Любен Дойчев взема участие в десетобоя. През 1952 г. е сред първите преподаватели в Катедра „Физическо възпитание“. На Олимпийските игри в Хелзинки (1952 г.) в спортната ни делегация е включена Цветана Станчева, старшии преподавател от катедрата, която на състезанията на греда се класира на четвърто място. В Олимпийските игри Рим през 1960 г. Димитър Хлебаров се състезава в дисциплината овчарски скок и достига 11-то място. По-късно става ръководител на катедрата. Доц. Игнатов припомни имената на Весела Пашова; Здравка Йорданова и Светла Оцетова, които печелят олимпийско злато, Диана Йоргова – сребърен олимпийски медал по спортна стрелба, Тервел Пулев, Георги Костадинов и много други.

По думите му, през годините за честта на Софийския университет са се борили двама български президенти – Георги Първанов и Петър Стоянов, като и двамата са се състезавали във волейболния отбор на Университета; двама председатели на Народното събрание – Огнян Герджиков (състезател по лека атлетика) и Михаил Миков (състезател по баскетбол), както и редица народни представители, министри и обществени деятели.

3

„Вярваме, че макар и в тежки условия, студентският спорт няма да бъде забравен, тъй като той е значима част от спортната култура на нацията ни. Младите хора от Софийския университет имат воля да спортуват, да развиват личността си в хармония между тяло и дух, те приемат да се състезават за честта на Алма матер“ каза накрая доц. Игнатов и честити празника.

7

По повод празника Асоциация „Университетски спорт“ връчи специална награда на Департамента по спорт.

В знак на благодарност Департаментът по спорт към Софийския университет връчи почетни плакети на хората, допринесли много за развитието на спорта в Университета през неговата 90 годишнина.

За принос в спортната дейност на Софийския университет плакети получиха: проф. Огнян Герджиков – състезател от отбора по лека атлетика на Университета; проф. Тони Спасов – състезател от отбора по лека атлетика на Университета; Диана Йоргова (Сребърна медалистка от Летните Олимпийски игри в Аталанта през 1996 г. по Спортна стрелба); Здравка Йорданова (Олимпийска шампионка на двойка скул от Монреал ' 76); Пеню Пенев – състезател по баскетбол; Лилиа Янкова – състезател по баскетбол; Асен Христов – състезател по лека атлетика; Илиян Шопов – състезател по тенис на маса; Станислав Губеров – състезател по футбол; Борян Ангелов – състезател по футбол.

Плакети за особени заслуги в дейността на „СК академик-Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ бяха връчени на: Николай Талев (зам. - председател 1979-1981); Петър Велкушанов (зам.-председател 1981-1984); Тихомир Трендафилов (зам.-председател 1987-1989); Кристиян Желев (зам.-председател 1989-1993); Людмил Симов (председател 1980-2018).

9

Плакети да принос в дейността на „СК АКАДЕМИК-Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ получиха: Боян Биолчев – Ректор на Софийския университет; Емил Прокопов – Директор на Департамента по спорт; и членовете на УС и СК - Юрий Кучев, Михаил Миков, Вили Лилков, Мирослав Севлиевски, Николай Кръстев, Антон Хиджов, Пламен Юруков, Анжелина Янева, Ирен Пелтекова, Галин Попов, Райнета Пейчева, Стоян Ташев – управител на спортен комплекс „Академик“, Стефан Йорданов – треньор на представителния отбор по футбол от '98- 2001 г.

Плакети получиха още: Крум Тодоров – Президент на фирма „Джъмпер“ и член на СК; Пламен Физиев – допринесъл за развитието на тениса сред студентите; Младен Стоев – за издигане престижа на Софийския университет в областта на футбола.

Церемонията „Спортист на годината“ продължи с награждаване на най-добрите спортисти. За първи път тя е проведена през 1998 г. Оттогава всяка година номинациите „Спортист на годината” се осъществяват след направено предложение от преподавателя – треньор на съответния отбор. Най-важният критерий е успешното представяне на студента и постигнатите резултати на държавни, национални и международни състезания. Специално сформирана комисия обсъжда кандидатурите и избира студентите с най-добри постижения в съответната спортна дисциплина и най-добрия преподавател, треньор за съответната година. Тази година най-добрите спортисти са:

1.Al.Jordanov

Александър Йорданов, Стопански факултет – тенис, с треньор Радослав Костадинов.

Шампион от индивидуалния турнир по тенис за мъже и вицешампион от отборния турнир по тенис от НУ Варна. От същия шампионат Александър има и два бронзови медала от турнира по плажен тенис при мъжете и при смесените двойки.

2-Al.Kolev

Александър Колев, Юридически факултет – джудо, с треньор Валерия Луканова.

3-то място индивидуално и 2-ро отборно в НУ Варна; 7-мо място международен турнир по джудо „Локомотив“ – София;

3.Borislava_Mitkova

Борислава Миткова, Факултет по журналистика и масова комуникация – спортно ориентиране, с треньор Антон Хиджов.

Първо място - къса дистанция – и първо място - средна дистанция - НУШ "София"; трето място - къса дистанция и четвърто място - средна дистанция - НУ "Варна

4. Viktorija_Georgieva

Виктория Георгиева, Юридически факултет – лека атлетика, с треньор Иванка Кърпарова.

1-во място НУ Варна и 2-ро място от Държавно първенство на открито.

5. Ivan-Gerov

Иван Геров, Юридически факултет – плуване, с треньор Биляна Рангелова.

Златен и сребърен медал от НУШ София, два златни и един бронзов от НУ Варна. Иван получи и специална награда от председателя на асоциацията на българските плувци Николай Кръстев.

6.K. Jankov

Калоян Янков, Факултет по педагогика – футбол, с треньор Георги Игнатов.

Трето място - НУ Варна; трето място - Градско първенство; трето място - УШ по Футзал.

7. Pavlina

Павлина Тодорова, Факултет по математика и информатика - плуване, с треньор Боряна Туманова.

Златен и бронзов медал от НУШ София; три златни медала от НУ Варна с рекорд на шампионата. Павлина получи и специална награда от председателя на асоциацията на българските плувци Николай Кръстев.

8. Raja

Рая Първанова, Стопански факултет - тенис и плажен тенис, с треньори Евгени Йорданов и Радослав Костадинов.

1 място по тенис от НУ Варна; 1 място двойки жени и 3 място смесени двойки от есенен турнир по плажен тенис; 1 място двойки жени и 1 място смесени двойки от пролетния турнир; 2 място двойки жени и 3 място смесени двойки от Открития турнир по плажен тенис-Лозенец.

9.Stefan

Стефан Йорданов, Факултет по журналистика и масова комуникация - спортно ориентиране, с треньор Антон Хиджов.

Второ място - къса дистанция и четвърто място - средна дистанция - НУ "Варна"; първо място на къса дистанция и първо място на средна дистанция - НУШ "София".

10.Hristiana

Христиана Гелова, Факултет по науки за образованието и изкуствата – баскетбол, с треньор Ирен Пелтекова.

Първо място 3x3, Пловдив; 4 място баскетбол, Варна.

11.Hristijan

Християн Стоянов – Факултет по журналистика и масова комуникация – лека атлетика, с треньор Иванка Кърпарова.

Световен шампион по лека атлетика - на приключилото преди няколко седмици световно първенство по лека атлетика в Доха нашето спечели титлата на 1500м. Освен световната титла през изтичащата година Християн завоюва един златен и един сребърен медал от НУ Варна.

12.Javor

Явор Белаков, Факултет по математика и информатика – тенис на маса, с треньор Венелина Цветкова.

2-ро място – отборно първенство, 2-ро място – смесени двойки и 3-то място – двойки мъже от НУ Варна.

13-Majoreten_sustav

Мажоретен състав на Университета, с треньори Петя Христова и Николета Бочева. Състав на отбора: Мария Стоянова, Маргита Бонкина, Симона Гоцова, Борислава Алексова, Стилияна Йорданова, Михаела Иванова, Яна Ефремова, Анна Николова, Роз-Мари Ранчева, Милена Кардашева, Любимка Георгиева, Анелия Георгиева.

Сребърни медалистки от Националния университетски шампионат.

За треньори на 2019 г. на Софийския университет са номинирани:

15. P.Kolev

Петър Колев - треньор на мъжкия ни представителния отбор по волейбол и Георги Игнатов - треньор на представителния отбор по футбол.

16.Ignatov

В рамките на церемонията бяха отличени и момичета и момчета, които по време на цялото си следване освен добри студенти са били и невероятни спортисти. Участвали са във всички състезания, печелили са медали и са защитавали името на Университета по най-достойния начин. Сред тях са: Антоанета Дяксова - състезател по спортно ориентиране, Валерия Луканова- играещ треньор по джудо, Димитър Ялъмов- футбол, Любомир Петров- волейбол, Преслав Неделчев - баскетбол, Сонер Емин – тенис и Стефан Чавдаров- волейбол.

13

За доброто настроение се погрижиха оперната певица Илиана Генева, мажоретният състав на Софийския университет с треньор гл.ас. д-р Петя Христова и ас. Николета Бочева, двойката по спортни танци Моника и Димитър с треньор Миглена Бахчеванова. Направена бе демонстрация по айкидо от Клуб „Будо – Морихеи Уешиба“

8

Наградите бяха осигурени от Столична община, Комсед, Атлетик фитнес, Джъмпър ЕООД, Българска асоциация мини футбол, торти „Колекция“.

10
11