Начало / Новини / Новини и събития / Среща на скандинавския бизнес в България с участието на специалност „Скандинавистика“ на Алма матер

   
Среща на скандинавския бизнес в България с участието на специалност „Скандинавистика“ на Алма матер

В Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе среща на скандинавския бизнес в България с участието на специалност „Скандинавистика“.

Темата на срещата бе Professional skills in demand („Необходимите професионални умения“). Тя се организира от специалност „Скандинавистика“ на Алма матер, посолството на Финландия в рамките на финландското председателство на Съвета на Европейския съюз (юли – декември 2019 г.) и Норвежко-българската бизнес група (НББГ), в партньорство с посолството на Дания, посолството на Швеция, почетното генерално консулство на Норвегия и Шведско-българската търговска камара.

5

Участие в срещата взеха посланиците на Дания, Финландия и Швеция, почетните генерални консули на Швеция и Норвегия, представители на скандинавски компании в България, бивши и настоящи студенти на специалност „Скандинавистика“.

2

Срещата бе открита от доц. д-р Елиза Стефанова, заместник-ректор по информационни дейности, академичен състав и администрация на Софийския университет. Тя акцентира върху необходимостта от поощряване на диалога между бизнеса и университетското образование, за да се отговори успешно на изискванията на пазара на труда не само днес, но и в по-близко и по-далечно бъдеще.

3

Проф. д-р Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии, поздрави специалност „Скандинавистика“ за инициативата и подчерта ангажимента на факултета за активно взаимодействие със скандинавския бизнес в България.

4

В приветствените си слова посланикът на Финладния Пайви Блинникка, посланикът на Швеция Луиз Бергхолм, посланикът на Дания Сьорен Якобсен и почетният генерален консул на Норвегия г-жа Венцеслава Янчовска представиха опита на страните от Скандинавския север, където по традиция връзката между образованието и трудовата практика е особено силна.

1

По време на презентацията си „Професионални умения и таланти – гледната точка на работодателя“ г-жа Бистра Папазова, заместник-председател на НББГ и изпълнителен директор на „Кобилдър Интернешънъл“, изрази задоволството си от високото качество на обучение в специалност „Скандинавистика“. Тя изказа и някои полезни препоръки, които ще помогнат на специалността да отговори още по-успешно на нуждите на скандинавския бизнес в България.

В последвалата дискусия активно участие взеха г-жа Миряна Александрова, изпълнителен директор на НББГ и модератор на срещата, г-н Стефан Бенгтсон, председател на Шведско-българската търговска камара, както и г-жа Зоя Паунова, изпълнителен директор на „АстраЗенека“ България и почетен генерален консул на Швеция.

Г-жа Паунова предложи конкретни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството между специалност „Скандинавистика“ и бизнеса, които бяха обсъдени с участието на бивши и настоящи студенти. Като най-важни сред тях се откроиха осигуряването на студентски практики, организиране на изложение на работодателите, срещи с успешно реализирали се възпитаници на специалността, инициативи тип „отворени врати“, участие на работодателите в разработването на учебни програми, привличане на студенти скандинависти в организацията на ежегодната Шведска седмица на културата и др.

Участниците се обединиха около мнението, че е необходимо тези ползотворни идеи да бъдат реализирани на практика възможно най-скоро, използвайки генерираната по време на срещата положителна енергия. За тази цел още в началото на 2020 г. ще се проведе последваща работна среща на скандинавския бизнес със специалност „Скандинавистика“.