Начало / Новини / Новини и събития / Двадесети Климентови четения за млади изследователи

   
Двадесети Климентови четения за млади изследователи

В Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за двадесета поредна година се проведоха традиционните ежегодни Климентови четения за млади изследователи, организирани от Катедра „Кирилометодиевистика” към Факултета по славянски филологии.

Четенията се провеждат всяка година в навечерието на патронния празник на Софийския университет. Тазгодишната конференция бе открита от декана на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев, който изрази задоволството си от дългогодишната традиция. Деканът поздрави и благодари както на организаторите на събитието, така и колегите си от Катедрата по кирилометодиевистика за усърдната работа.

Приветствие и поздравления към участниците, гостите и организаторите отправи и проф. Маргарет Димитрова – ръководител на Катедра „Кирилометодиевистика”. Тя отбеляза, че Климентовите четения са един от най-големите форуми, провеждащи се вече две десетилетия в Софийския университет и това е благодарение на усилията на младата част на катедрата и в частност на доц. д-р Диана Атанасова.

IMG_4338

В Четенията взеха участие 15 души в бакалавърската, магистърската и докторската степен на своето обучение, а също и на млади учени и постдокторанти с интереси в областта на средновековната епоха. В рамките на конференцията бяха представени общо петнадесет доклада на млади изследователи от различни университети и научни институти - Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Югозападния университет, Медицинския университет – Пловдив и БАН.