Начало / Новини / Новини и събития / Лекция на генералния директор на ЦЕРН във Физическия факултет на Софийския университет

   
Лекция на генералния директор на ЦЕРН във Физическия факултет на Софийския университет

На 21 ноември 2019 г. генералният директор на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) д-р Фабиола Джианоти изнесе във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ лекция на тема „Research (and much more ...) at CERN“. Посещението бе по повод 20-тата годишнина от приемането на България за официален член на тази организация.

В лекцията си д-р Фабиола Джианоти представи ЦЕРН и научните изследвания провеждани в него, като се спря също така и на българското участие.

Европейският център за ядрени изследвания е създаден през 1954 г. с цел да се обединят усилията на европейските страни в изследванията на елементарните съставящи на материята и силите, отговарящи за техните взаимодействия.

5

Това е международна междуправителствена организация, в която членуват 23 държави (Австрия, Белгия, България, Чешката република, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Израел, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Сърбия, Испания, Румъния, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство). Асоциирани членове на организацията са Кипър, Литва, Индия, Пакистан, Словения, Турция и Украйна.

1

Научни изследвания в ЦЕРН провеждат учени, инженери и техници от ИЯИЯЕ, ИИКТ и ИСИР на БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Общо над 100 български специалисти сътрудничат с ЦЕРН, като най-съществено е българското участие в експеримента CMS.

2
4