Начало / Новини / Новини и събития / В Алма матер беше отбелязана 130-годишнината на университетската педагогика

   
В Алма матер беше отбелязана 130-годишнината на университетската педагогика

В Ректората на Софийския университет се проведе научна конференция с международно участие на тема: „130 години Университетска педагогика“. В програмата на честванията бяха включени и придружаващи събития – отбелязване на годишнина на проф. Емилия Василева, 150-годишнината от рождението на проф. д-р Петър Нойков и откриване на изложба, представяща трудовете на бележити педагози от Алма матер.

Събитията бяха организирани от Факултета по педагогика в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет и във връзка с неговата 130-годишнина.

В научния форум взеха участие 65 изследователи от различни университети в България, Русия, Ирландия, Финландия, Австрия, Испания и Германия. Те бяха приветствани от декана на Факултета по педагогика проф. Бончо Господинов.

2-a

Ректорът проф. дфн Анастас Герджиков поздрави колегите си от името на академичното ръководство на Алма матер. „В годината, в която празнуваме 130 години от създаването на Софийския университет и от началото на висшето образование в България, не можем да не припомним, че най-старият български университет започва съществуването си с откриването през 1888 година на Висшия педагогически курс. Обучението по педагогика е в основата на Софийския университет и в продължение на 130 години Алма матер подготвя висококвалифицирани педагози за нуждите на образователното дело в България“, подчерта ректорът.

Той благодари на колегите си за положените усилия, неуморния труд, за това, че ежедневно показват пътя на познанието и предават любовта към знанието на младите хора, които ще посветят живота си на образованието на децата.

Проф. Герджиков добави, че научната конференция „130 години Университетска педагогика“ е поредното доказателство, че колегите не спират да търсят, да провокират и да обогатяват своята преподавателска и научна дейност и пожела на всички присъстващи професионални успехи и възможности за развитие.

6-a

Гостите бяха приветствани и от декана на института по образование и психология на Казанския федерален университет проф. дин Айдар Калимулин.

По време на официалното откриване на конференцията беше прочетен и поздравителен адрес от името на началника на Регионалното управление на образованието в град София д-р Ваня Кастрева. В него се посочва, че Факултетът по педагогика непрекъснато се утвърждава като будеща уважение образователна институция, със специфичен облик и традиции, способствала да се изградят и изявят поколения дейци на българската наука и образование. Г-жа Кастрева отбелязва още, че Факултетът по педагогика и Регионалното управление на образованието – София град, се радват на дългогодишно и взаимнополезно сътрудничество. Тя подчертава възможността, предоставена на студентите, да участват в разнообразни форми на практическа педагогическа работа в образователните институции.

3-a

Конференцията продължи с представяне на доклади и дискусии в тематичните панели: „Педагогиката като наука“, „Педагогиката и нейните дялове“, „Педагогиката и другите науки“.

По-късно през деня в Заседателна зала 1 бе отбелязана годишнината на проф. д-р Емилия Василева. Събитието започна с водосвет, а доц. Илияна Петкова представи накратко биографията на проф. Емилия Василева. Тя посочи, че на всеки от присъстващите в залата жизненият и професионален път в даден момент се е пресякъл с този на проф. Василева, че във всеки от тях тя е оставила и оставя своя отпечатък с човечността, благостта и ерудираността си.

7-a

Доц. Илияна Петкова отбеляза, че насочването на проф. Василева към педагогическата наука започва случайно. След като не е приета в специалност „Българска филология“ в Алма матер, тя се записва в полувисшия Институт за детски начални учители „Надежда Крупская“ в София. Още при първите практически занимания проф. Василева започва да се интересува от малките ученици и овладяването на учителската професия. Тя открива своето призвание и кандидатства в Софийския университет през 1971 г., където е приета в специалност „Педагогика“. От 1977 г. е редовен докторант в Московския държавен педагогически институт, а през декември 1984 г. става асистент в Алма матер.

Доц. Илияна Петкова изтъкна качествата на проф. Василева на диалогичност, дипломатичност, умението да изслушва, но и да се вслушва, да убеждава без да налага мнението си, които й помагат наред с научната кариера да се утвърди и като отличен ръководител. От 1994 до 1997 г. е зам.-декан, а от 1999 г. декан на Факултета по педагогика на Алма матер. Била е член на Академичния съвет на Алма матер в продължение на 21 години. Получава признание и извън Софийския университет. Била е заместник-ректор на Бургаския свободен университет, академик е на Руската академия по образование, а от 2010 г. е главен редактор на сп. „Педагогика“.

Prof. Vasileva-1

През годините получава редица награди и отличия – Почетен знак на Софийския университет със синя лента и Почетен знак на Бургаския свободен университет.

„Убедена съм, че от всичките й награди най-скъпи са й любовта на близките й, обичта на колегите й, учителите и приятелите. Уважението на студентите. А тях тя е заслужила не само с делата си, но и с това, което носи в сърцето си – човеколюбието“, отбеляза доц. Илияна Петкова.

Ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков поздрави проф. Василева с юбилея и прочете поздравителен адрес от името на ректорското ръководство. В него той изрази личната си благодарност към проф. Василева за отдадените години на Софийския университет, за приноса й за развитието на педагогическата наука в България. Той изтъкна нейния професионализъм, академизъм и пълноценна работа, които са пример за всички в Алма матер: „Успяхте да предадете духа, ценностите и моралните норми на поколения български педагози, които днес са доказани и водещи професионалисти в своята област“.

Ректорът добави, че обръщайки поглед назад, проф. Василева със сигурност изпитва истинско удовлетворение от постигнатото, защото за преподавателите и учените най-голямата радост е да видят своите последователи, да видят плодовете на своя дългогодишен труд, да се убедят, че техните идеи, дните, преминали в търсене на отговори, са допринесли за развитието на науката.

Проф. Герджиков отправи пожелания към проф. Василева за здраве, дълги години, в които да се радва на обичта на най-близките си, да съхрани безграничния си ентусиазъм, да има сили за нови проекти и да намира вдъхновение в нови предизвикателства. Ректорът добави, че познава проф. Василева от много години, че винаги се е възхищавал и ценял работата й.

Събитието продължи с приветствия от колеги, близки, студенти на проф. Емилия Василева, които през годините са работили заедно и са се докоснали до нейния голям професионализъм и отдаденост на педагогиката.

10-a

Съпътстващо събитие от честването бе откриването на изложбата „130 години университетска педагогика“ във фоайето на Университетската библиотека. За първи път пред публика се показват книги от личната библиотека на Йосиф Ковачев, която наброява 1033 заглавия в 1193 тома и обхваща издания на няколко езика в областта на педагогиката, учебното и образователното дело, а също така психологията и социологията. Книгите носят красиво оформен елипсовиден екслибрис с надпис „Йосиф А. Ковачев, София” и са подпечатани с квадратния печат на Университетската библиотека.

Събитието откри заместник-директорът на Университетската библиотека д-р Биляна Яврукова, която отбеляза, че преподаването по педагогика и Университетската библиотека започват заедно своето развитие през 1888 г. в рамките на Висшия педагогически курс. По думите й, във витрините може да се проследи развитието на университетската педагогика през годините чрез трудовете на преподавателите, от основоположника на университетската педагогика, един от първите седем преподаватели – Йосиф Ковачев, до съвременните трудове на учените, работещи във Факултета днес.

11-a

Проф. Албена Чавдарова от Факултета по педагогика представи концепцията на изложбата. Тя благодари на колегите си и екипа на Университетската библиотека за усилията, които са положени за да се представи тази изложба пред публиката.

Проф. Чавдарова посочи, че изминалите 130 години са изпълнени с огромни усилия за това да бъде утвърдена, легитимирана и създадена педагогиката в Софийския университет.

Изложбата показва произведенията на всички професори, които са създавали специалността, утвърждавали са и легитимирали педагогическата наука именно чрез своите научни изследвания, подчерта проф. Чавдарова и добави, че е щастлива, че за първи път можем да видим част от библиотеката на Йосиф Ковачев, както и други ценни книги, които рядко излизат от хранилищата на библиотеката.

1

По думите й, историята преминава през трудовете на проф. Нойков, проф. Герасков, проф. Петко Цонев, които са създавали творчество, достойно за уважение и в контекста на европейската традиция и педагогика. Следващ етап в развитието на педагогиката е периодът от 1944 до 1989 г., когато въпреки идеологемите също има редица преподаватели на европейско и световно ниво в своето научно-педагогическо творчество – проф. Найден Чакъров, проф. Жечо Атанасов, проф. Марин Андреев, проф. Любен Димитров – създали и утвърдили педагогиката през този период. Третият период в развитието на родната педагогика е след 1989 г.

„За мен е огромна радост, че можем да проследим чрез книгите и творчеството не само пътя на университетската педагогика, но и пътя в творчеството на всички колеги, които са били в Университета и са оставили светла диря, така че днес с гордост да можем да кажем: „Да, педагогиката стои в основата на Софийския университет, но не само стои, тя е утвърдена и за нас това наистина е голямо удоволствие“, изтъкна проф. Албена Чавдарова.

3

Деканът на Факултета по педагогика проф. Бончо Господинов приветства гостите на това по думите му, уникално събитие, защото на едно място събира всичко от началото до днес и добави, че си заслужава да бъде разгледано внимателно. Той посочи, че на фона на 140-годишната Трета българска държава 130-години университетска педагогика не са никак малко: „Това е история, която показва колко много държавата и обществото са държали на образованието и онова, което поддържа и развива образованието – педагогиката“. Той посочи, че през 1907 г. в книгата „Експериментална педагогика и психология на детето“ Едуар Клапаред прави преглед на развитието на експерименталната педагогика в световен мащаб и споменава 20 страни, в които тази педагогика се развива. Една от тези страни е България. Оттогава до наши дни ние сме част от всичко, което се върши в областта на педагогиката не само в национален, но и в европейски и световен мащаб, отбеляза проф. Господинов.

2

Той отправи апел към всички да разгледат подробно изложбата и обеща, че със съдействието на Университетската библиотека ще бъдат дигитализирани изданията със 70-годишна давност, за да могат да бъдат достъпни за всички, които имат нужда от тях.

9-a

По-късно през деня в Конферентната зала на Алма матер бе отбелязана и 150-годишнината от рождението на проф. д-р Петър Нойков.