Начало / Новини / Новини и събития / Преподавател от Алма матер спечели голямата награда за графика от конкурса на „Алианц България“

   
Преподавател от Алма матер спечели голямата награда за графика от конкурса на „Алианц България“

Гл. ас. д-р Снежина Бисерова от Алма матер спечели голямата награда за графика от Шестия национален конкурс на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика. Д-р Бисерова е преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата, катедра “Визуални изкуства“. Тя получи наградата за графичната серия "Натура сакра".

Голямата награда за живопис бе присъдена на Иван Милев за творбата "Остров", а голяма награда за скулптура – на Цветослав Христов за творбата "Тя".

На първия и втория етаж в галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 е представена заключителната изложба на Шестия национален конкурс „Алианц България”. Тя може да бъде видяна до 14 ноември. Конкурсът е изключително популярен и ценен в творческите среди и се е наложил като един от най-престижните в България. Съгласно регламента във финалната експозиция участват само наградените и номинираните автори от шестте регионални изложби от 2017 и 2018 г.

111

Националният конкурс „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика има за цел предоставянето на нови възможности за българските художници да покажат пред публика свои творби. По такъв начин се стимулират техните творчески импулси за създаването на нови художествени произведения и се обогатява съкровищницата на съвременното българско изкуство.

1

Организаторите са предприели действия за осъществяване на изложба в чужбина, на която да бъдат показани наградените творби и каталогът с всички наградени автори и участници в заключителната изложба през 2018 г.

Издава се каталог на два езика, в който са представени всички наградени творби от регионалните изложби и големите награди и по една творба от всички номинирани автори, които участват в заключителната изложба в София през октомври 2018 г. Всички наградени и номинирани автори получават безплатен екземпляр от него, придружен от диплом. Големите награди на „Алианц България” за живопис, скулптура и графика се връчват заедно със специална награда – статуетка в деня на откриването на заключителната Национална изложба-конкурс в София. Наградените работи остават собственост на дружеството и влизат в неговата колекция.

2

Проектът се организира от „Алианц България“ със съдействието на централното ръководство и на съответните регионални групи на СБХ.

3