Начало / Новини / Новини и събития / Хиляди посетиха Астрономическата обсерватория на Софийския университет в есенния ден на астрономията

   
Хиляди посетиха Астрономическата обсерватория на Софийския университет в есенния ден на астрономията

Традиционно катедра „Астрономия“ във Физическия факултет отбеляза есенния ден на астрономията с възможност за наблюдения, популярни лекции и разглеждане на най-старата обсерватория в България.

Близо 2000 любители на астрономията посетиха обсерваторията в Борисовата градина между 16 и 22 ч. на 13 октомври 2018 г. Те имаха възможност да разговарят с професионални астрономи, да научат някои интересни факти от историята на обсерваторията, да разгледат най-стария телескоп на постоянен фундамент в България. Наблюдения на Слънцето с помощта на два телескопа бяха възможни в началните часове на събитието. Част от посетителите успяха да погледнат отблизо и Луната преди да се скрие зад короните на боровете. След 20:30 ч. облаците се разкъсаха и четири преносими телескопа в двора и 120-годишният телескоп в големия купол на обсерваторията бяха насочени към червената планета Марс и към няколко двойни звезди.

Obs5

В аудиторията „Акад. Никола Бонев“ премина цикъл от кратки лекции, представени на достъпен език, свързани с разнообразни астрономически теми – история на астрономията, планетите Марс и Плутон, астрофотографията, затъмненията, покоряването на Космоса и потенциалните опасности за хората при евентуално обръщане на полюсите на Земното магнитно поле.

Obs4

През светлите часове на специално обособен за целта щанд в двора на обсерваторията бе представена Космическата академия за деца Space Academy – инициатива на Тихомир Димитров, който е сред първите магистри-астрономи, успешно завършили иновативната магистърска програма „Астрономия и популяризация на астрономията“.

Obs2

Катедра „Астрономия“ благодари на всички докторанти, студенти, колеги и приятели, благодарение на които стана възможно успешното реализиране на събитието.

Obs1