Начало / Новини / Новини и събития / Започна серията от лекции „Пред-докторантски четения“ на Факултета по класически и нови филологии

   
Започна серията от лекции „Пред-докторантски четения“ на Факултета по класически и нови филологии

Факултетът по класически и нови филологии започна провеждането на „Пред-докторантски четения“, серия от лекции, които ще бъдат изнасяни от чуждестранни и български учени с цел привличане на магистрите на ФКНФ и други, завършващи магистърски програми в Софийския университет и страната студенти като докторанти на Факултета.

Първата лекция от тази серия бeше изнесена от професор Алия Масалимова, декан на Факултета по философия и политически науки в Университета "Ал-Фараби" , Алмати, Казахстан.

Професор Алия Масалимова е доктор на философските науки и е специалист в областта на философията, културологията, религиознанието и образователните политики.

4

Професор Масалимова е в София и по повод на стартиралата през летния семестър съвместна магистърска програма на Софийския университет и Университета "Ал-Фараби" “ Европа и Азия: Културна дипломация и геополитика на ЕС “. Студенти от Казахския Национален университет „Ал-Фараби“ от специалности "Културология" и "Религиознание" са първите участници в съвместната магистърска програма, която им дава уникална възможност да получат едновременно две дипломи на водещите университети в България и в Казахстан. Една от участничките в програмата Тогжан Амангелдикызы сподели своите преживявания и първи впечатления от България и Софийския университет: “Придобивайки знания от най-добрите професори в Софийския университет, усвоихме икономическата и политическата ситуация в Европейския съюз, разностранно разгледахме аспектите на Далечния Изток и Черно море. Освен това, обучението в България ни помогна да развием нивото си на английски език... Посещавайки паралелно конференции и семинари, разширихме нашия кръгозор“.

1

Професор Масалимова се срещна с декана на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, един от ръководителите на съвместната магистърска програма, и с директора на Центъра за източни езици и култури проф. Александър Федотов, с които бяха обсъдени възможности за разширяване на изучаването на казахски език и култура в Софийския университет.

Професор Масалимова беше приета и от заместник–ректора на Софийския университет проф. Ренета Божанкова, с която обсъдиха по-нататъшното сътрудничество между двата университета за обмен на преподаватели и студенти и подкрепа на съвместни проекти и програми.

6