Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет се проведе дискусия за Брекзит

   
В Софийския университет се проведе дискусия за Брекзит

В Аулата в Ректората се проведе дискусия за влиянието на Брекзит върху Европейския съюз и България. Събитието беше организирано от Българската Чийвнинг асоциация в сътрудничество с Британското посолство в България, Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Британско-българската бизнес асоциация.

Целта на дискусията бе да се освети непознатия досега процес на напускане на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия на ЕС и евентуалните последици от това действие.

Сред участниците бяха г-жа Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи на Република България, г-жа Ема Хопкинс, посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия в България, г-н Ивайло Калфин, специален съветник на европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер, г-жа Маринела Петрова, зам.- министър на финансите на Република България, доц. д-р Диана Ковачева, зам.- омбудсман на Република България, проф. д-р Николай Натов, Юридически факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и др.

3

Дискусията бе открита от Ивайло Калфин, който е член на Българската Чийвнинг асоциация (БЧА) - сдружение в България на завършили допълнителна образователна степен или специализация във водещи университети в Обединеното кралство по програмата „Чийвнинг“ на правителството на Великобритания (http://www.chevening.org/). Една от основните цели на сдружението е организирането на публични дебати, форуми и срещи по обществено значими теми.

Идеята ни е да държим тази връзка не само между Великобритания и България, но и да следим процесите, които се случват и у нас, и в Обединеното кралство. Особено, и това е темата на днешната ни конференция, свързана с процесите по напускането на ЕС на Великобритания“, уточни Ивайло Калфин. По думите му, участниците в дискусията ще се опитат да потърсят отговор не само как ще продължи този процес, който има още много въпросителни, но и как ще се отрази конкретно върху България.

2

Той изрази мнението си, че по много от темите - икономика, бизнес, услуги, мобилност, отношенията между Великобритания и ЕС ще продължат и интересите на гражданите и на фирмите и от двете страни ще бъдат максимално защитени.

Ивайло Калфин благодари на Юридическия факултет на Софийския университет, който е домакин на събитието и допълни, че темата Брекзит е тема, по която се работи много активно и в академичните среди. Той благодари и на участниците в конференцията.

6

Вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че темата за Брекзит е много важна за целия ЕС и за всички европейски граждани. „Напускането на Обединеното кралство е загуба, защото то е сред държавите, допринесли много за изграждането на ценностите на нашия Съюз. Загуба е и за Лондон". Първият ни дипломат подчерта, че ключово в работата на двата преговорни екипа трябва да бъде намирането на точната формула, в която при равни, взаимни условия да се участва в политики от общ интерес.

Екатерина Захариева направи преглед на постигнатото до този момент в преговорния процес. „Договорени са около 75 % от текстовете на Споразумението. В първата фаза на преговорите бе постигнато съгласие за гарантиране на правата на всички европейски граждани - тема, която беше приоритет за България“, обясни министър Захариева. Тя допълни, че договореност е постигната и относно финансовите задължения на Обединеното Кралство, като Лондон ще участва в бюджета на ЕС до края на настоящия седемгодишен програмен период – 2020 г. „Има постигнат напредък и по техническите въпроси. Остава сериозен въпросът за границата с Ирландия и Северна Ирландия", отбеляза Захариева. Предстои да бъде договорено как ще се управлява самото споразумение, като позицията на 27-те е, че Съдът на ЕС следва да има водеща роля в този процес, каза външният ни министър.

4

Екатерина Захариева обясни, че в т.нар. преходен период Лондон ще прилага законодателството на ЕС, но без да може да участва във взимането на решения. По думите й напускането на ЕС означава напускане на 750 договора за Обединеното Кралство и това несъмнено ще засегне всички сфери на обществения живот. „Времето ни притиска. Крайният срок, в който трябва да се затворят всички текстове е октомври. Много е важно да осигурим предвидимост и сигурност за гражданите и бизнеса на ЕС“, допълни външният ни министър. По време на преходния период гражданите ще се ползват с всички права.

За България от голямо значение е запазването на безвизовото пътуване на граждани на ЕС във Великобритания, както и избягването на бъдещи формални усложнения, свързани с административните процедури за гражданите на ЕС, които са решили да живеят в страната след Брекзит, коментира още първият ни дипломат. Захариева обясни, че и от българска страна се търсят възможности за облекчени процедури и за британците, живеещи в ЕС.

5

Европейските лидери през март месец се съгласиха, че наистина искат много близки търговски отношения с Великобритания - без квоти, мита и излишни тежести“, припомни Захариева. Тя посочи, че същата позиция е била изразена и от Лондон, но предстои текстовете да се договорят. По думите на министър Захариева отношенията между Обединеното Кралство и ЕС не бива да се изчерпват само с Договор за свободна търговия. Според нея трябва да се търси основа за сътрудничество в сигурността, външната политика и отбраната, в социалната сфера, с акцент върху трудовата мобилност, културата и образованието. „Екипите, които преговарят трябва да положат максимални усилия. Трябва да търсим най-добрите решения за всички с позитивизъм“, смята първият ни дипломат.

Екатерина Захариева уточни, че същинската, много по-интензивна работа по конкретните отношения ще може да започне едва след като Лондон напусне ЕС.

След Брекзит осъзнахме, че европейският проект не е необратим процес. И когато има нещо, което притеснява нашите граждани, трябва да работим, за да го преодолеем“, заяви Захариева. Тя изтъкна, че като председател на ЕС България е успяла да запази единството на 27-те. „Да сме единни, за да сме по-силни. Такова е и мотото на нашето Председателство. Ние предложихме повече единство и се справихме добре“, изтъкна вицепремиерът.

7

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс благодари за поканата да участва и посочи, че целта на форума е да се види каква е перспективата пред Обединеното кралство. Тя благодари на България за силно прагматичната и конструктивна роля, която е имала по време на председателството на Съвета на ЕС.

В изказването си тя акцентира върху гледната точка на Великобритания към бъдещите си отношения с ЕС. Посланик Хопкинс отбеляза, че преговорите по напускането на Великобритания протичат добре, изтъкна успешното приключване на първата фаза на преговорите, говори за приоритетите на следващата фаза на преговорите – търсенето на решение със Северна Ирландия, което да доведе до запазване на интегритета на единния пазар, сътрудничеството и др.

Акцент в изказването й бяха вижданията на Великобритания за бъдещите й отношения с ЕС и допълни какво търсят по отношение на сигурността и връзките с икономическите партньори – защита на данните, иновациите, наука, защита на класифицирана информация, сътрудничество в съдебната област и др.

1

Посланик Хопкинс подчерта, че и в бъдеще трябва да имаме добре съвместими процедури, за да продължим да работим все така добре заедно и да има тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и изтъкна успешната съвместна работа с България в сферата на сигурността.

Посланик Хопкинс изрази увереността си, че Великобритания иска да продължи да бъде надежден партньор и съюзник и след Брекзит, като това сътрудничество трябва само да се разширява и да става все по-интензивно.

Темата за Брекзит има първостепенно значение за ЕС. Преди повече от година, в следствие на референдум, министър-председателят на Великобритания г-жа Тереза Мей задейства член 50 от Договора за функциониране на ЕС, с който Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия следва да напуснe ЕС на 29 март 2019 г. Дискусията имаше за цел да даде експертен поглед върху текущото състояние на преговорите с обсъждане на актуални теми, сред които какви ще бъдат предизвикателствата и възможностите за бъдещи икономически отношения на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия с ЕС и България, какъв ще бъде статутът и с какви права ще се ползват българските граждани в Обединеното Кралство след излизането от ЕС, как ще бъдат засегнати ключови сектори на икономиката и обществените отношения.