Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2018 г. на Факултета по класически и нови филологии

   
Завърши випуск 2018 г. на Факултета по класически и нови филологии

Двеста осемдесет и двама бакалаври и магистри, възпитаници на Факултета по класически и нови филологии, получиха дипломите си за завършено висше образование. 112 завършват с отличен успех, а 15 от тях са пълни отличници. Тържествената церемония се проведе в Аулата на Софийския университет.

Проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии, откри церемонията с приветствие към многобройните присъстващи в Аулата на Алма матер по повод дипломирането - най-важния ден за всеки студент. Тя изрази радостта и удовлетворението си, че днес броят на успешно преминалите следването си студенти е толкова голям и всички абсолвенти и техните родители ще могат да видят резултата от положените усилия до момента.

1

В приветствието си проф. Данова перифразира древно поверие сред африканските племена, според което всеки човек се ражда със своя мелодия и преди да се чуе тази мелодия/песен, той не може да дойде на тази земя. Тя изрази надеждата си, че дипломантите са успели да намерят „своята мелодия“ във Факултета, която винаги ще бъде с тях, ще ги следва и ще им напомня, че Университетът е мястото, оформило ги като професионалисти, и най-вече – като хора.

2

Приветствие поднесе и проф. Петя Янева, която изрази вълнението си от празничния ден, който и за нея е специален, не само като бивш декан на Факултета по класически и нови филологии, но най-вече като преподавател и човек, посветил се на книжнината. Тя припомни библейското послание на Апостол Павел до коринтяните, в което се казва, че владеенето на чужди езици е сред най-важните дарби, които човек може и трябва да притежава. По думите й, всички присъстващи заедно носят огромната отговорност за разбирателството между хората, стоящо в основата на мира. Голямата отговорност изисква огромна сила, поради което никога не бива да забравят, че преподавателите и родителите им винаги са ги подкрепяли в реализирането на техните мечти, подчерта проф. Янева.

7

Тя илюстрира думите си с историята за срещата и конфликтите между Платон и Аристотел, записана от римския писател Клавдий Елиан. Сблъсъците на идеи между поколенията и между преподавател - учител са съществували винаги, продължават и досега. Дипломиращите се студенти трябва да са сигурни, че и техните преподаватели многократно са изпивали горчивата чаша на противоречието с техни възпитаници, а и те като студенти неведнъж са били разочаровани от тях, посочи проф. Янева и добави, че въпреки това, абсолвентите не бива да се съмняват, че преподавателите им се гордеят с тях и постиженията им.

Не се обръщайте с гняв назад, направете ни щастливи“, призова абсолвентите проф. Янева.

8

Абсолвентите, техните преподаватели, близки и гости бяха поздравени и от заместник-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Георги Вълчев. Той подчерта, че в дни като днешния, сърцето на Алма матер оживява, защото Аулата е изпълнена със смисъл и с живот, когато студентите, преподавателите, хората, които уважават този храм на знанието, присъстват в нея.

3

Заместник-ректорът се обърна към най-младите си колеги и подчерта, че те са представители на един факултет, който осъществява културната връзка на България със света. В приветствието си доц. Вълчев апелира към завършващите в дните, в които изпитват трудности, да се обръщат към своите приятели, които са срещнали в Университета – колеги и преподаватели. „Не забравяйте никога, че вие, завършвайки този Университет, завинаги оставате част от него и неговите врати винаги ще бъдат отворени пред вас“, подчерта заместник-ректорът.

5

Той призова абсолвентите да не изпадат в капаните и заблудите на днешния ден и изрази убедеността си, че са достатъчно образовани, за да знаят, че работейки с думите, с тази нежна материя, която ни позволява да разговаряме помежду си, да се разбираме, да намираме общи решения, трябва да отидат отвъд тях, да проумеят смисъла им, ако искат да бъдат властелини на думите. По думите му, за това се иска неуморна работа и годините, прекарани в Алма матер не са достатъчни, за да станат истински професионалисти: „Ако в Университета вие сте разбрали, че трябва да развивате себе си непрестанно, то ние, нашите преподаватели, сме си свършили работата“, каза още заместник-ректорът.

В края на приветствието си той изрази своята надежда всеки от младите абсолвенти да израсне по своя собствен път като достоен специалист и достоен гражданин на тази страна, която има нужда точно от такива млади и вдъхновени хора.

Доц. Вълчев обяви випуск 2017 за завършил и пожела на абсолвентите на добър час.

9

Екатерина Костова, заместник-председател на Студентския съвет и възпитаник на Факултета, поздрави абсолвентите за успешното им завършване. По думите й, с успешното си дипломиране всички те вече са достигнали до един от най-важните етапи в живота си. Тя им пожела упорито и смело да следват мечтите си, да не губят увереността във възможностите си и неизменно да защитават убежденията си.

11

Отличничката Елисавета Михалкова благодари на преподавателите от Факултета и особено на тези от нейната специалност „Кореистика“. Изучаването на чужд език в Университета е изминало неусетно, продължи тя, тъй като то се основава на непрестанно натрупване и надграждане на знания. Според нея упоритите усилия за постигане на мечтите тепърва ще им внесат положителни качества, които ще помагат на абсолвентите да се справят с предизвикателствата на живота. Целенасочената работа подготвя идването на късмета, припомни отличничката и подчерта, че професията на филолозите има широко приложение, като днес е особено необходима поради функцията си да улеснява комуникацията в глобализираното и мултикултурно съвремие. Елисавета Михалкова изрази увереността си, че тя и колегите й вече имат необходимата основа от знания, благодарение на която биха могли да се възползват от всички възможности за реализация, които тепърва ги очакват в кариерното им развитие.

Тържеството продължи с връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2017 г.

16
12
13
15