Начало / Новини / Новини и събития / Българският отбор постигна най-високия си успех на Международната олимпиада по биология

   
Българският отбор постигна най-високия си успех на Международната олимпиада по биология

Ръководители на българския национален отбор по биология, който участва на 28-та Международна олимпиада по биология в Ковънтри, Великобритания, са доц. Албена Йорданова и доц. Снежана Томова, преподаватели в Медицинския и Биологическия факултет на Алма матер и Радослав Александров, възпитаник на Биологическия факултет на Софийския университет и настоящ докторант в Института по молекулярна биология на БАН.

Българският национален отбор по биология е в състав Димитър Каразапрянов от XII клас в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ – златен медал, Габриела Христова, XII клас в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ – сребърен медал, Мария Карабоева, XII клас в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ – бронзов медал, и Ваня Миланова, XI клас в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“.

1

Традиционно България се представя на високо ниво на Международната олимпиада по биология и до момента е спечелила общо 55 медала – 5 златни, 10 сребърни и 40 бронзови медала и почетна грамота. 2017 е годината с най-високи резултати от началото на българското участие на олимпиадата до сега. Последният златен медал за страната е спечелен през 2005 г. от Калоян Цанов, който от дълги години се реализира като успешен учен в Харвард.

2

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г. В състезанието през 2017 г. участват 241 души от 68 държави от цял свят. Организатори на тазгодишното събитие са Royal Society of Biology и Университетът на Уоруик.

3