Начало / Новини / Новини и събития / В Алма матер бе представена книгата "Конституция на Съединените американски щати"

   
В Алма матер бе представена книгата "Конституция на Съединените американски щати"

Кръжокът по конституционно право към Юридическия факултет на Софийския университет и Студентското общество по конституционализъм и демокрация представиха книгата "Конституция на Съединените американски щати". Изданието включва уводна студия на проф. д-р Георги Близнашки и превод на Конституцията на САЩ и на Декларацията на независимостта, направени от докторанта Симона Велева.

Книгата е издадена от Университетското издателство "Св. Климент Охридски" по повод 230-годишнината от създаването на Конституцията на Съединените щати, а представянето й бе на 4 юли, когато се отбелязва 241-годишнината от приемането на Декларацията на независимостта.

На откриването на конференцията присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, проф. Мария Стойчева, заместник-ректор на Университета, г-жа Нанси Шилер, президент на Фондация „Америка за България“, проф. Румен Ганев, проф. Костадин Грозев, преподаватели, студенти и гости.

4

Проф. Георги Близнашки отбеляза, че Конституцията на Съединените американски щати е най-старата конституция, действаща към днешна дата, приета през далечната 1787 г. Той заяви, че в уводната си статия се е опитал да представи нещата не само в исторически контекст, но и да отбележи онези моменти, когато се създават новите прецеденти, новите моменти, които намират отражение преди всичко в дейността във Върховния съд на САЩ. Проф. Близнашки припомни в изказването си историята на съдия Джон Маршал, който заседава във Върховния съд близо 35 години, участвал е в почти 1000 дела и е написал над 500 решения. Именно той полага онази здрава основа, която превръща Върховния съд на САЩ във важен фактор, какъвто се явява и в наши дни, подчерта проф. Близнашки.

2

Проф. дфн Анастас Герджиков също приветства присъстващите и отбеляза, че Американската конституция е нещо, което трябва да се чества и което трябва да се изследва – тя е най-старата действаща конституция и има специално място, заедно с процесите около нея, в развитието на историята на конституционното право. По думите на ректора има и трета причина – нейната история и изобщо историята на този тип документи и идеи е много по-стара. Тя е свързана с много мащабен процес, продължил 2000 години и който може да бъде проследен през Средновековието, когато се водят ожесточени дебати по тези теми, и се стигне дори до Античността, когато някои от тези идеи са вече готови.

3

Този 2000-годишен дебат приключва тогава, тогава са положени основните стълбове на демокрацията, които можем да подобряваме, но няма как да подменим, подчерта проф. Анастас Герджиков и добави: „Тази конституция е образцова, защото в нея е залегнал краят на този дълъг дебат, в който човечеството е достигнал някакви конституционни изводи за това как трябва да се управляваме добре“. Ректорът изрази надежда, че това събитие е ценно и ще покаже на българското общество защо тази конституция и нейните предшественици са важни и защо и днес този дебат има смисъл.

Събитието продължи с изказвания на г-жа Нанси Шилер, проф. Румен Ганев, проф. Мария Стойчева, зам.-ректор на Университета, проф. Костадин Грозев, както и на Симона Велева, чийто превод беше приветстван.

DSC_1764 (1)