Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет участва в проект за енергоспестяване по програма „Хоризонт 2020“

   
Софийският университет участва в проект за енергоспестяване по програма „Хоризонт 2020“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е страна по финансирания от Европейската комисия проект Students Achieving Valuable Energy Savings 2 (SAVES2) в рамките на програма „Хоризонт 2020“.

42-месечният проект, в който участват осем европейски университета, ще достигне до 219 000 студенти от седем страни в Европа и има за задача да създаде ранни навици за спестяване на електроенергия.

Чрез кампания за повишаване на степента на енергоспестяване ще бъдат достигнати близо 38 000 студенти, настанени в общежития. Очаква се мерките по проекта да доведат до обща реализирана икономия на електроенергия в студентските общежития в размер на 9 ГвЧ.

Над 100 000 студенти, на които предстои настаняване в частни квартири, ще бъдат насърчени да избират жилища с висока енергийна ефективност и със сертификат за това. Над 100 000 вече настанени в частни квартири студенти ще получат съдействие за правилно разчитане и анализиране на сметките за ток и ще бъдат насърчени да се стремят към ефективно използване и управление на отоплителните и осветителни уреди и използване на „умни“ измервателни уреди и енергийноефективни източници.