Начало / Новини / Новини и събития / Отбори на Софийския университет участваха в Националния университетски шампионат по баскетбол 3х3

   
Отбори на Софийския университет участваха в Националния университетски шампионат по баскетбол 3х3

Отборът на жените завоюва трето място в надпреварата.

От 16 до 18 март 2017 г. в Шумен за шеста поредна година се проведе Националният университетски шампионат по баскетбол 3х3 – жени и мъже. Състезанията бяха организирани от Асоциацията за университетски спорт „Академик” със съдействието на Българската федерация по баскетбол.

В състезанието при жените взеха участие отбори от шест университета – Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната спортна академия, Университета за национално и световно стопанство, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Медицинския университет-Плевен.

Баскетболните срещи се играха по системата „всеки срещу всеки” в групата. След изиграване на срещите се формира финална четворка, където отборите играха по системата „1-4 и 2-3”. Момичетата от Софийския университет изиграха пет мача в групата и постигнаха три победи – над Шуменския университет, Университета за национално и световно стопанство и Медицинския университет-Плевен и претърпяха две загуби от Националната спортна академия и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Отборът на жените от Софийския университет се класира на трето място в надпреварата.

1

При мъжете взеха участие отбори от дванайсет университета, които бяха разделени с жребии в две групи по шест отбора. В групите се игра по системата „всеки срещу всеки”. Класиралите се отбори от първо до четвърто място от група „А“ играха срещу първите четири отбора от група „Б“ по „системата 1-4, 2-3 с директна елиминация” за формиране на финална четворка.

2

Момчетата на Софийския университет, завършиха на второ място в група „А“ и в директните елиминации играха срещу отбора на Пловдивския университет. В оспорван двубой отборът на Университета загуби с 13:15 точки и отпадна от финалната четворка.

3

Женският отбор на Софийския университет бе в състав Ивана Петрова (Философски факултет), Евгения Нацкина (Факултет по педагогика), Доротея Тодорова (Стопански факултет) и Габриела Петрова (Биологически факултет). Треньор на отбора бе доц. д-р Ирен Пелтекова.

Иван Илчев (Философски факултет), Делян Дамянов (Факултет по математика и информатика), Ивайло Перепечаев (Юридически факултет), Константин Коев (Исторически факултет) бяха в състава на мъжкия отбор на Университета с треньори гл. ас. д-р Бояна Митрева и ас. Делчо Илчев.

4