Начало / Новини / Новини и събития / Библиотека „Начална и предучилищна педагогика“ отбеляза 30 години от присъединяването й към структурата на Университетската библиотека

   
Библиотека „Начална и предучилищна педагогика“ отбеляза 30 години  от присъединяването й към структурата на Университетската библиотека

С редица събития библиотека „Начална и предучилищна педагогика“ отбеляза 30-годишнината от присъединяването й към структурата на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и отбелязването на международния ден на детската книга - 2 април.

Програмата стартира със семинарно занятие на ас. Драгомира Панова със студенти от първи курс, специалност „Начална училищна педагогика с чужд език“, на тема: „Приказката през вековете. Трансформации на превода и жанра“. Студентите имаха възможност да се запознаят с различни издания на книги от авторите Х. К. Андерсен, Шарл Перо и Братя Грим и да изкажат своето мнение и становище относно техните произведения.

1

Събитията продължиха с връчване на наградата „Читател на годината на библиотека НПП за 2016 г.“ Кампанията се провежда за втора поредна година и за 2016 г. призванието заслужи доц. д-р Анна Георгиева, преподавател от Катедра „Начална училищна педагогика“ във Факултета по начална и предучилищна педагогика. Наградата бе връчена от декана на факултета проф. д-р Божидар Ангелов в присъствието на заместник-деканите проф. д-р Стефан Алтъков и доц. д-р Николай Цанев, студенти, преподаватели и служители от факултета.

2

Наградата е изработена за случая от скулптура Светлозар Петков.

В рамките на честванията доц. д-р Таня Казанджиева изнесе публична лекция на тема: "Детският периодичен печат като културен феномен – сп. „Македонска звезда". Тя направи кратък обзор на българската литература за деца, а фокусът на лекцията беше детското списание "Македонска звезда" – историята и създаването на списанието, неговите идеи и замисъл, авторите и илюстраторите, както и публикувани произведения.

3

Празникът завърши с поетичен рецитал на студенти от първи курс на специалност "Предучилищна и начална училищна педагогика" с художествен ръководител доц. д-р Данка Щерева. С много артистичност от страна на студентите бяха представени стихове, басни и кратки разкази от антологията "Македонска звезда".

5