Начало / Новини / Новини и събития / Инициативата „София – европейска столица на спорта“ бе представена в Софийския университет

   
Инициативата „София – европейска столица на спорта“ бе представена в Софийския университет

В Аулата на Университета председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и екипът на София 2018 представиха инициативата „София – европейска столица на спорта“ пред студентите и академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През ноември 2014 г. София бе определена за Европейска столица на спорта през 2018 г. от Оценителната комисия на организацията ACES Europa. Мотивите са, че градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата.

1

На събитието присъстваха проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, проф. Даниела Дашева, министър на младежта и спорта, председателят на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София - Европейска столица на спорта“ Елен Герджиков, Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет, директорът на Департамента по спорт в Софийския университет проф. Анжелина Янева, общински съветници, които са членове на Комисията за младежта, децата и спорта към Столичния общински съвет – Катя Йорданова, Николай Николов, Иветка Петрова, Ана Стойкова, Татяна Георгиева, а също и членовете на Управителния съвет на Фондацията „София - Европейска столица на спорта“ – изпълнителният директор Мила Андреева и организационният секретар – Анатоли Илиев.

2

Тодор Шабански, медиен координатор на „София - Европейска столица на спорта“, отбеляза, че с настоящото събитие се продължава традиция, която вече две години е един от приоритетите на Столична община. Г-н Шабански подчерта, че през 2016 г. година стартира и програма за доброволчество към „София – Европейска столица на спорта“. Целият екип на Столична община държи към нея да се включат и студенти от Софийския университет и искрено вярва, че по този начин тяхната активност ще се повиши. Той добави, че продължава и програмата за доброволчество с благородна кауза и припомни, че от 2016 г. Столична община има партньорство със Сдружението на деца, болни от онкохематологични заболявания.

3

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков отбеляза, че София заслужава да бъде европейска столица на спорта, защото в нея се организират важни, впечатляващи спортни събития, защото е домакин на множество спортни клубове, защото общината подпомага по всякакъв начин развитието на спорта. „Затова Софийският университет е горд да бъде домакин и съорганизатор на представянето на тази важна инициатива“, каза ректорът и изрази надеждата повече студенти да бъдат заинтригувани да се включат. Освен европейска столица на спорта, София трябва да бъде столица на българския спорт, каза проф. Герджиков. Той отбеляза, че през изминалите години в няколко малки населени места местната власт е дала много, за да се развият възможностите за масов спорт и изрази надеждата си през следващите години да се мисли не само как да се осигурят възможности за върхови постижения, но и да се търсят възможности за всеки един гражданин на столицата да спортува.

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател а Фондация „София – Европейска столица на спорта“ заяви, че инициативата е насочена именно към масовия спорт, към спорта за всички хора, които живеят в големия град, които работят и учат тук.

4

Както много добре знаете, университетите навсякъде по света са тясно свързани със спорта. Затова за нас е много важно да представим тази инициатива пред студентите, да ги заинтригуваме, за да участват в повече събития, а защо не и да участват като доброволци, подпомагайки тази наистина добра инициатива“, добави още той.

Елен Герджиков припомни, че са стартирали с идеята София да кандидатства и да се нареди в списъка с европейски столици, спечелили тази титла и поставили си като приоритет развитието на спорта. През 2016 – 2017 г. идеята се надгражда в три основни направления – информационно, организационно и инвестиционно.

5

Елен Герджиков отбеляза, че Столична община продължава инвестиционната програма за спортната инфраструктура на града. Акцентът в нея е реновиране и строеж на нова спортна база в училища, детски градини, междублокови пространства, паркове в синхрон със стратегията на проекта - спортът да е близо до хората, до дома и местоработата им. За целта последната година Столична община е заделила седем милиона лева. Работи се за по-пълноценното използване на Витоша за спорт и туризъм, както и за подпомагане на спортните клубове. От бюджета на Столична община са отделени 400 000 лв. за финансиране на детско-юношеските школи към професионалните спортни клубове в София.

В представянето на инициативата Елен Герджиков обърна внимание и на доброволчеството. Той отбеляза още, че за малко повече от година, откакто има активни мероприятия в рамките на инициативата София 2018, повече от 150 000 души са се включили като участници и зрители в инициативите на общината, а повече от 60 души са в групата на доброволците.

Инициативата не е свързана с конкретна дата или събитие, добави още председателят на Столичния общински съвет и подчерта, че спортът трябва да има своето трайно място и в бюджета на общината, и в инициативите.

Елен Герджиков представи накратко спортните събития, които ще се проведат в София и изрази надеждата си все повече млади хора да се включват в тях.

6

Министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева поздрави домакините и организаторите на събитието. Тя изрази надеждата си тази инициатива да върне децата и техните семейства в залите и стадионите, както и това да бъде една редовна практика през следващите години. По думите й, тази инициатива ще стимулира и други градове в страната да приемат спорта като свой приоритет, защото е необходимо да имаме здраво и работоспособно младо поколение и добър живот за нашите по-възрастни граждани, подчерта проф. Дашева.

По време на събитието бяха връчени призове за заслуги към спорта в Софийския университет и София, учредени по предложение на Департамента по спорт на Университета. Отличени бяха олимпийската шампионка от игрите в Монреал през 1976 г. г-жа Здравка Йорданова, Тихомир Димитров, преподавател по ледено катерене и алпинизъм в Департамента по спорт, шест пъти държавен шампион по алпинизъм, медалист от световно първенство по ледено катерене, и Вера Асенова, многократна студентска шампионка по ски.

7
8

По време на събитието Тодор Шабански направи демонстрация на уеб навигатора „Искам да спортувам“, който представлява търсачка за местата и възможностите за спорт с столицата.

Присъстващите имаха възможност да видят и мултимедийна презентация на дейността по проекта и финалния клип от представянето на София2018 в Европарламента.