Начало / Новини / Новини и събития / Отборът на Алма матер се класира сред 16-те най-добри университета в света на най-старото състезание по право на Европейския съюз

   
Отборът на Алма матер се класира сред 16-те най-добри университета в света на най-старото състезание по право на Европейския съюз

За първи път от 8 години Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” участва със свой отбор на най-старото и престижно състезание по право на Европейския съюз – European Law Moot Court. Състезанието е организирано под патронажа и със съдействието на Съда на Европейския съюз, който е и домакин на финала.

В състезанието всяка година участват над 130 отбора от цял свят, сред които Харвард, Оксофрд, Кембридж, Маастрихт, Хага, Колумбийският университет, Университетът Париж 2 и др. До устната фаза на състезанието се допускат най-добрите 48 отбора, определени въз основа на оценките на техните писмени защити. Устната фаза на състезанието се провежда в два кръга – регионални финали и голям финал. Тазгодишният регионален финал, в който участва отборът на Софийския университет, се проведе в шведския град Гьотеборг.

11

Отборът на Софийския университет в състав Анна-Мария Атанасова, Емануил Колев, Иван Петров и Симеон Вачев успешно разреши зададения казус в областта на икономическата и парична политика на Европейския съюз. След прекрасно пледиране на английски и френски език, представителите на Алма матер успяха да се класират за полуфинала на състезанието в позиция генерален адвокат, където се изправиха срещу отборите на Колумбийския университет (Ню Йорк), Университетът на Маастрихт, Хага и HEC (Париж). Подготовката на отбора бе поверена на гл.ас.д-р Иван Стойнев.

12

Силното представяне на нашия отбор бе допълнено и от факта, че една от най-високите индивидуални оценки на състезателите бе за Анна-Мария Атанасова, която впечатли съда с чудесни правни и езикови познания.