Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на изложбата „REMAKE“ в Българския културен институт – Прага

   
Представяне на изложбата „REMAKE“ в Българския културен институт – Прага

Проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков, хонорувани преподаватели към Катедра „Визуални изкуства“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представят авторската си изложба „REMAKE“ в Българския културен институт – Прага, Чехия от 4 до 26 април 2024 г.

Изложбата беше открита от господин Володя Гоцев, директор на БКИ – Прага в присъствието на авторите и множество гости.

1-1 (003)

Володя Гоцев, директор на БКИ – Прага, открива изложбата

Римейк е синоним на преправяне, преработване, обновяване, възобновяване и засяга както материалния свят, така и света на идеите. Римейкът винаги е бил част от човешката история и култура, но терминът „римейк“ се появява късно – едва през 30-те години на ХХ век във връзка с киноиндустрията.

1-7 (003)

Предците ни в ранните години на човешката цивилизация вярват, че при всяка своя дейност преповтарят божественото сътворение на света. За Платон материалният свят (природата) е подражание на божествените идеи, а хората подражават на природата. Или с други думи казано: създаденото от хората е подражание на подражанието.

1-5 (003)

Днес римейкът е част от живота, културата и изкуството и често си задаваме въпроса: кое е наистина ново и кое – подражание, римейк. Чрез включените в изложбата творби Лаура Димитрова и Стефан Алтъков от една страна иронизират непрестанния римейк, който ни заобикаля и превзема всекидневието ни, а от друга – сами се включват в същия този неизбежен и всеобхватен римейк, опитвайки се да го естетизират.

1-3 (003)

Проф. Стефан Алтъков пред свои творби

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програмата „Мобилност и развитие‘23“, сесия III, както и със съдействието и подкрепата на БКИ – Прага.

1-2 (003)

Проф. Лаура Димитрова пред свои творби

1-6 (003)
1-9 (003)
Logo_NCF_BG_new_final_RGB-01-scaled