Начало / Новини / Новини и събития / Изложба "Пролетни паралели: Азербайджан-България"

   
Изложба "Пролетни паралели: Азербайджан-България"

В Централното фоайе на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Центърът за азербайджански език и култура представя изложба на рисунки и композиции, посветени на пролетта и цветята, на пролетните празници Баба Марта и Новруз, реализирана с подкрепа на Националния музей на историята на Азербайджан.

Представени са рисунки с изображения на азербайджанското цвете Харъбюлбюл или Кавказки офрис, разцъфнал нар, композиции на тема "Пролет", дело на български деца и студенти, както и рисунки на българската роза и българските традиции, нарисувани от азербайджанските деца.

1-11

Изложбата бе открита от директора на Азербайджанския център София Шигаева-Митреска, която отбеляза, че всеки народ има свой уникален начин, по който отбелязва идването на пролетта.

1-15

В България традицията повелява хората да разменят мартеници – изключително красива традиция, с която се пожелава крепко здраве, успех и щастие на цялото семейство и приятели, а в Азербайджан празнуват пристигането на пролетта със своя много обичан трихилядолетен празник – Новруз (Нов ден), който се отбелязва всяка година на 20 и 21 март, от момента на пролетното равноденствие. Празненствата започват преди това с четирите вторника преди Новруз, които олицетворяват елементите на живота – земята, водата, огъня и въздуха.

1-4

София Шигаева-Митреска подчерта, че проектът цели да предизвика интереса на децата и студенти от двете страни към културата и традициите на България и Азербайджан.

1-8

Ръководителят на катедра "Тюркология и алтаистика" проф. Ирина Саръиванова отправи поздравления и от името на декана на Факултета по класически и нови филологии проф. Гергана Петкова към гостите. Тя подчерта, че пролетта се отбелязва навсякъде и тази изложба е хубав повод за посрещането ѝ. Проф. Саръиванова изтъкна, че в продължение на 11 години центърът провежда различни културни събитие, свързани с популяризирането на традициите на Азербайджан в България, а Новруз е най-обичаният празник сред тях.

7
3

След официалното откриване на изложбата за присъстващите деца бе организирана творческа работилница, на която направиха композиции на орхидея Харъбюлбюл и сглобяваха пъзел, посветен на пролетта.

Децата получиха благодарствени грамоти за участие и малки подаръци.

1-12
1
1-2