Начало / Новини / Новини и събития / Празнична служба в Богословския факултет на Тодорова събота

   
Празнична служба в Богословския факултет на Тодорова събота

В Богословския факултет на Софийския университет бе отслужена традиционната за общността празнична литургия на Тодорова събота. На този ден църквата припомня как св. Теодор Тирон предпазва християните от приемане на осквернена храна.

През IV век Юлиан Отстъпник искал да унижи християните като в първата седмица на Великия пост заповядал да поръсят храната на пазара с кръв от идолски жертви. Св. Теодор Тирон, който по време на гоненията срещу християните загинал мъченически като отказал да принесе жертва на идолите, се явил на сън на архиепископ Евдоксий, предупредил го за замисъла на императора и му казал християните да не купуват нищо от пазара, а да ядат варено жито с мед. Архиепископът и паството му послушали светеца и така спазили поста.

През седмицата в параклиса бяха отслужени великопостните служби, а в събота председателят на академичния параклис ставр. иконом Стефан Стайков в съслужение с йерей Константин Атанасов, който кара част от свещеническия си стаж в храма на факултета, отслужиха първата за седмицата св. Златоустова литургия.

1-100

На празника присъстваха студенти, преподаватели и служители на факултета, както и техните семейства.

В проповедта си о. Стефан подчерта значението на приемането на св. причастие в този ден. По благодатен начин християните събират духовни сили, за да преминат през изпитанията на великопостния период. Благодатната божия подкрепа и личното въздържание от навиците, които ни отдалечават от Бога са начините да устоим на изкушенията.

1-102

Председателят на академичния параклис насърчи присъстващите с думите, че както Юлиан Отстъпник, когато е видял благочестие е искал да го уязви, така и днес лукавият удвоява силите си, затова трябва да се стремим да живеем покайно, да отделяме повече внимание и усилия за нашия духовен подвиг, тогава ще имаме божията закрила, която по благодатен начин ще подкрепи физическите ни и душевни сили, за да можем да стигнем до великия миг на Христовото Възкресение.

1-101

Текст и снимки: Елена Дюлгерова