Начало / Новини / Новини и събития / Делегация от Стопанския факултет посети Arizona State University и сключи споразумение за сътрудничество

   
Делегация от Стопанския факултет посети Arizona State University и сключи споразумение за сътрудничество

В края на февруари и началото на март 2024 г. делегация от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посети Arizona State University в САЩ, където бе договорено и официално сключено споразумение за сътрудничество между двата университета.

Делегацията бе организирана и водена от доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет, в ролята му и на ръководител на проекта TWIN4ECO.eu, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост. Част от темите на посещението са свързани с енергийното моделиране и иновациите в енергетиката – основни задачи и на проекта TWIN4ECO.eu.

1-ASU-SU-1

В посещението се включиха зам.-деканът на Стопанския факултет с ресор „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажираност“ доц. д-р Марина Стефанова (с финансиране от проекта ESG Academy), научният секретар на Катедра „Икономика и управление по отрасли“ гл.ас. д-р Мария Трифонова (с финансиране от проекта SUMMIT, дейност 3.3), както и проф. д-р Владя Борисова, директор на Института по право, икономика и интелектуална собственост. Обсъдените партньорства са в няколко основни направления: енергийна трансформация, нисковъглеродна индустрия, устойчиво развитие, иновации и предприемачество, интелектуална собственост и технологичен трансфер.

1-ASU-SU-2

Arizona State University е на първо място сред университетите в САЩ в международната класация Impact Rankings на Times Higher Education (класация за „най-устойчив университет“), като оглавява и класацията за най-иновативен университет, включително по брой патенти В момента университетът е и на 6-о място по брой студенти в САЩ над 60 хиляди, като с обучаваните онлайн броят надхвърля 140 хиляди. Arizona State University преминава през ключова трансформация през последните 22 години под ръководството на своя президент проф. д-р Майкъл Кроу, като голяма част от промените са свързани с по-активна роля на ASU в решаването на обществените предизвикателства, създаване на инклузивна и иновационна среда, свързване на множество изследователски екипи и звена вътре в университета за работа по съвместни проекти и за създаване на нови структурни звена. Трансформацията на ASU по неговия собствен модел, The New American University, е вдъхновение и за други университети в САЩ и по света.

1-ASU-SU-3

Програмата на посещението на място в ASU бе организирана от центъра LightWorks под ръководството на Уилям Бранд, с участието на Раян Кленър (ASU LightWorks) и Мария Тошкова от Strategic Partnerships (САЩ). В заключителната среща с екипа се включи и директорът на LightWorks Гари Дъркс.

Проведени бяха редица срещи в основни звена, центрове и лаборатории на Arizona State University, сред които:

- ASU LightWorks;

- Thunderbird School of Global Management;

- W. P. Carey School of Business;

- Decision Theater;

- Center for Carbon Negative Economy (CNCE);

- University Design Institute (UDI);

- Dreamscape Discovery;

- Julie Ann Wrigley Global Futures Laboratory;

- ASU Sustainability Operations;

- Global Center for Technology Transfer;

- SkySong – The ASU Scottsdale Innovation Center;

- Dreamscape Discovery Initiative.

В резултат от посещението изследователи от двете страни започват работа по подготовка на съвместни проекти, както и на академични обмени.