Начало / Новини / Новини и събития / Посланикът на Япония у нас Н. Пр. Хисаши Мичигами изнесе лекция на тема „Преоткриване на Япония“

   
Посланикът на Япония у нас Н. Пр. Хисаши Мичигами изнесе лекция на тема „Преоткриване на Япония“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ японският посланик Н. Пр. Хисаши Мичигами изнесе лекция на тема: “Преоткриване на Япония“. Официален повод за лекцията бяха трите годишнини, които България и Япония отбелязват тази година: 115 години от началото на официалните контакти (1909 г.), 85 години от установяването на дипломатически отношения (1939 г.) и 65 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония (1959 г.).

Организатор на събитието беше Катедра „Японистика“ на Факултета по класически и нови филологии, а гости на лекцията бяха студенти и преподаватели от различни факултети и специалности на Университета.

1

Водещ на събитието беше доц. д-р Евгений Кандиларов от Катедра „Японистика“. В началото той отбеляза, че годишнините в двустранните отношения винаги са били добра възможност не само за размисъл върху историята и изминатия път до този момент, но и за отбелязване на нови хоризонти, за поставяне на нови цели и даване на нов тласък на отношенията между двете държави във всеки аспект на тяхното сътрудничество и взаимодействие.

10

Официално приветствие от името на ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ направи проф. д-р Ренета Божанкова, зам.-ректор по международната дейност, която посочи, че колегите от Факултета по класически и нови филологии през годините подкрепят развитието на културните връзки между страните и народите ни. Очарованието на далечното и тайните на непознатото винаги ни водят, когато се срещаме с култура като японската, посочи проф. Божанкова.

11

По думите й младите хора са тези, които ще пренесат напред във времето интереса към японската култура и от своята страна гостите – студентите от Япония, ще разкажат в родината си за България и тези връзки ще укрепват напред във времето. Проф. Божанкова увери присъстващите, че в лицето на общността на Софийския университет Япония има своите приятели и своите сподвижници в името на доброто и в името на бъдещето на народите ни.

12

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Гергана Петкова се обърна към присъстващите в залата и посочи, че с това събитие се откриват тържествата по повод установяването на първите контакти между България и Япония – една епоха, в която дипломати, политици, индустриалци, хора на бизнеса и туризма, творци, учители, преподаватели, изследователи влагат всички свои усилия за тези блестящи години на взаимоотношения между двете държави. Тя пожела на всички да имат силите, енергията, мечтите и вярата, за да може да завещаят на идна България и идна Япония още по-добри, плодородни и изключително успешни взаимоотношения.

16

Доц. д-р Вяра Николова, ръководител на Катедра „Японистика“, отбеляза, че когато знаем и помним миналото и историята, имаме настояще и бъдеще. Тя пожела на всички още много годишнини и задълбочаване на отношенията между България и Япония на всяко едно ниво – включително разширяване на обмена в сферата на образованието и науката. „Вярвам, че доброжелателния тон между дипломатическите и държавни институции, местната власт и образованието ще се подобри, развие и заздрави добрите отношения между двете страни, ще даде нови възможности за проекти и сътрудничество. Пожелавам успех на всички начинания“, каза в заключение проф. Николова.

18

Специален гост на събитието беше г-жа Яна Генова, заместник-кмет на Столична община по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“, която също направи обръщение към аудиторията. Тя посочи, че през 90-те години на миналия век японското правителство е оказвало сериозна финансова подкрепа за съхраняване на културни забележителности у нас, както и за подкрепа на Софийската опера и балет, Софийската филхармония, Националната музикална академия и редица ключови културни институции. Г-жа Яна Генова благодари сърдечно за тази подкрепа и начина, по който Япония възприема и осъществява своята културна дипломация.

19

В лекцията си посланик Хисаши Мичигами изложи причините, поради които в Япония има голям брой учени, носители на Нобелова награда в областта на природните науки; характеристиките на японското училищно образование, като даде примери за приложение на съвременните науки и технологии в обществото в резултат на тази образователна система (като високоскоростните влакове шинкансен и мерките за безопасност при организация на движението, опазването на околната среда и др.). Посланик Мичигами говори още за народопсихологията на японския народ и за японската култура, включително попкултурата, културата на хранене и спорт. В края на лекцията посланикът представи накратко миналото и настоящето на традиционно приятелските отношения между Япония и България.

3

След лекцията посланик Мичигами отговори на множество въпроси от страна на присъстващите студенти от различни специалности на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

7