Начало / Новини / Новини и събития / Завършиха магистрите от випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

   
Завършиха магистрите от випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, магистрите от випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование. От 570 абсолвенти от 19 магистърски програми, 38 са пълни отличници.

Празникът бе открит от декана на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. дпн Милен Замфиров. В своето приветствие към абсолвентите той цитира някои правила от Джордън Питърсън – да се отнасят към себе си като към човек, към когото са отговорни, да си подбират такива приятели, които им желаят най-доброто.

1-8

Сравнявайте се с човека, който сте били вчера, а не с някой друг днес. Не позволявайте от децата си да правят неща, които ви карат да не ги харесвате. Преди да критикувате света, въведете идеален ред в собствения си дом. Преследвайте това, което е изпълнено с мисъл, не това, което е изгодно“, са част от цитатите, които деканът сподели с най-младите си колеги.

1-10

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Ренета Божанкова също отправи поздрав към абсолвентите – от свое име и от името на ректора проф. д-р Георги Вълчев. „Предстои ви да получите дипломите си – вашия знак за успех и постижения през времето, което цял живот оттук нататък ще наричате „Моите студентски години“, каза проф. Божанкова и призова да отправят благодарност към преподавателите, родителите, семействата и приятелите, към всички, които са им подавали ръка по техния път.

1-19

Избрали сте си професионална сфера, която е сред най-изменчивите в нашия непостоянен свят, която предполага не само усет за таланта, не само търпение и упорито следване на целите, но и отговорно подкрепяне и водене на младите умове и сърца“, заяви проф. Божанкова и отправи послание към абсолвентите да насърчават в децата творческата сила, любопитството, критичното мислене, неизменно да дават път на доброто и да учат и тях на това.

1-2

„Не приемайте нищо на вяра, но вие самите имайте вяра“, подчерта още заместник-ректорът.

Проф. Божанкова отбеляза още, че всички, които имат щастливата съдба да работят с новите поколения, са особено привилегировани – да останат дълго тук чрез тяхната памет. Но цената на това е усиленият труд, отговорността и те да влязат здрави, смели, упорити, вдъхновени в своето бъдеще.

1-9

Проф. Божанкова обърна внимание, че в променящия се свят и образованието се променя. „Ние всички трябва да бъдем в крак с тези промени, за да напътстваме своите ученици. Затова винаги, когато ви потрябва помощ или съвет, колегиална подкрепа, или имате амбицията за нова стъпка в кариерата си, преподавателите ви ще бъдат тук – в нашата Алма матер, където ще се радваме да ви срещаме отново“, каза още проф. Божанкова.

1-5

Обръщайки се към завършващите, тя заяви, че през идните години те ще продължат да учат – себе си и другите, да търсят нови пътища и предизвикателствата със сигурност няма да ги подминат. Заместник-ректорът обърна внимание, че именно в трудните моменти ще им е нужна общността, която са създали през своите университетски години.

1-4

Проф. Божанкова изрази увереността си, че навсякъде, където отидат, работата ще им носи признание и престиж, че ще правят всичко с висок професионализъм и с радост и обяви випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за завършил.

1-11

От името на абсолвентите поздрав поднесе Иванка Любомирова, магистър от програмата „Предучилищна педагогика“ и пълен отличник. Тя заяви, че за нея е чест, че има възможност да благодари на преподавателите за знанията, помощта и съветите. За това, че са отворили пред тях врати за нови хоризонти. Тя поздрави колегите си за избора им на професия и разказа за своята лична детска мечта да стане детски учител. Обръщайки се към колегите, си Иванка Любомирова заяви, че тя е пример за това, че без значение дали си на 23, 30, 40 или 50 години, когато не се отказваш и работиш в желаната посока, мечтите се сбъдват. И тогава човек става по-щастлив и удовлетворен.

1-12

Тя призова всички да се замислят за сериозната мисия, която поемат и изтъкна, че преподаването и работата с деца не е просто професия. „Това е призвание, което носи огромна отговорност и ангажимент да вдъхновяваме, напътстваме, разгръщаме възможностите на нашите деца.

1-3

Въздействието ни като учители се простира далеч отвъд границите на образователните институции. То се отразява в постиженията на децата, напредъка на обществото и наследството, което оставяме“, каза още Иванка Любомирова и призова всички да бъдат хора за пример, да бъдат учители – съвременни будители. Накрая тя честити дипломирането на колегите си и им пожела на добър час.

1-14

Празникът продължи с връчването на дипломите.

1-15
1-16
1-17
1-18