Начало / Новини / Новини и събития / Публична лекция на Светлана Тихановская на тема: ,,Съпротивата на беларуската опозиция срещу войната в Украйна и режима в Беларус“

   
Публична лекция на Светлана Тихановская на тема: ,,Съпротивата на беларуската опозиция срещу войната в Украйна и режима в Беларус“

В Аулата на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя публична лекция на Светлана Тихановская на тема: ,,Съпротивата на беларуската опозиция срещу войната в Украйна и режима в Беларус“.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, министър-председателят на Република България акад. Николай Денков, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова, преподаватели и студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация и Софийския университет.

111

Проф. Георги Вълчев посрещна всички с „Добре дошли“ в първата сграда на Софийския университет, а днес – дом на Факултета по журналистика и масова комуникация. По думите му обикновено гласът на опозицията е слабо чут. Ректорът посочи, че знаем малко за събитията, които се случват в Беларус, за това какво прави опозицията там в тази сложна ситуация и изрази надеждата си днес истината, такава каквато е в очите, които се съпротивляват срещу режима там, да бъде чута и разбрана.

5

Акад. Николай Денков изрази вълнението си да присъства на събитието и благодари на присъстващите, които са отделили от времето си, за да се срещнат с едно от лицата на борбата за демокрация в европейските държави. По думите му Светлана Тихановская е един от символите на борбата за демокрация на европейските държави. Акад. Денков изтъкна, че трябва да се борим за демокрацията като от една страна да трябва да използваме опита на държавите, които в момента се борят за демокрацията и от друга страна да видим как можем да подпомогнем борбата за демокрация в тези страни.

6

„Лесно е да се загуби свободата и трудно - да си я върнеш“, каза беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановская. По думите й символично и трагично е, че в Беларус няколко поколения нямат шанс да живеят в свобода и демокрация.

Светлана Тихановская припомни, че съпругът ѝ, популярен видеоблогър, е задържан от режима в Беларус, за да се предотврати кандидатирането му за президент, а тя е била принудена да напусне държавата, тъй като е била заплашена да не види отново децата си.

9

„Поисках от политиците в България да отделят повече внимание на Беларус и да я подкрепят в борбата ѝ за свобода“, каза Светлана Тихановска. "Бъдете нашият глас на международната сцена и се присъединете в борбата ни за свобода", призова тя.

7

Цялата лекция може да бъде видяна тук

След лекцията си Светлана Тихановская отговори на въпроси на студенти.

В края на академичното събитие акад. Денков благодари на Светлана Тихановская, която с човешки думи и човешки истории е показала какво означава да живееш в диктаторска държава – нещо, което той ще помни до края на живота си. Акад. Николай Денков благодари и лично на ректора проф. Георги Вълчев и на Факултета по журналистика и масова комуникация за това, че са дали възможност всички да чуят тези истории.

13
12

Репортаж на Телевизия Алма Матер: