Начало / Новини / Новини и събития / Магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан ще проведат учебен стаж в Алма матер

   
Магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан ще проведат учебен стаж в Алма матер

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет официално бяха посрещнати 38 магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан. Те са в България за провеждането на 14-дневен учебен стаж в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

24 от участниците са от магистърска програма „Регионално развитие”, 14 – от магистърска програма „Управление на човешки ресурси”. Научните ръководители на програмата са проф. Александър Маринов от Философския факултет, заместник-деканът на Стопанския факултет доц. Иван Ангелов и проф. Теодор Седларски, директор на Бургаския филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

1-1

Магистрите бяха посрещнати от заместник-ректора по учебна дейност ОКС „бакалавър“ и „магистър“ и ОНС „доктор“ проф. д-р Мадлен Данова, която е и директор на програмата по обучението на стажантите, и от директора на научно-образователния център „Ал Фараби” към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ изследовател Виолета Добичина, главен координатор на проекта и изследовател Нихал Йозерган от Факултета по класически и нови филологии, участник в проекта.

Проф. Данова приветства гостите от Република Казахстан с „Добре дошли“ в България и в Софийския университет. Тя изрази надежда, че те ще останат изключително доволни както от програмата, която трябва да следват тук, така и с впечатленията си от нашата страна.

1-5

Проф. Данова представи накратко историята на най-стария и най-големия български университет и обърна внимание, че залата, в която е откриването, е една от най-знаковите в Алма матер. Тя отбеляза още, че мястото, където са се събрали, същевременно е заседателната зала на Академичния съвет. Обърна внимание и на портрета на Св. Климент Охридски, намиращ се в залата и посочи, защо именно той е бил избран за патрон на първия български университет в България и запозна гостите накратко с неговото дело.

1-2

Проф. Данова представи накратко и историята на Софийския университет, разказа за знаковата сграда на Ректората. Обърна внимание и на факултетите в най-старото българско висше училище и на част от специалностите, в които магистрите от Казахстан биха могли да учат магистърска или докторска програма на английски език. Заместник-ректорът акцентира и върху факта, че част от преподавателите в Софийския университет са сред първите учени в света според някои от международните класации. Тя подчерта също, че Софийският университет е един от малкото изследователски университети в България.

Проф. Данова обърна внимание и на историята на страната ни и пожела на всички много интересни и ползотворни занимания. Тя изрази надеждата си след приключването на стажа магистрите да си тръгнат обогатени с това, което са научили, но и с това, което са видели и са разбрали за България. Заместник-ректорът изрази и своята увереност, че рано или късно те отново ще се върнат в нашата страна като докторанти, експерти, преподаватели или като туристи. Накрая проф. Данова благодари на г-жа Добичина за положените усилия, благодарение на които тази среща се осъществи.

1-4

В първия ден от програмата на магистрите е предвидено лекции да изнесат проф. Александър Маринов и проф. Янаки Стоилов, съдия в Конституционния съд и бивш министър на правосъдието. Учебната програма включва поредица от лекции, консултации, както и посещения на държавни институции.

Гостите от Казахстан ще разгледат столицата ни, а по време на учебния стаж ще посетят и филиала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където ще слушат лекции, както и кметствата на гр. Бургас, гр. Несебър и гр. Созопол.

1-6