Начало / Новини / Новини и събития / Победителят в първия хакатон на Американската търговска камара в България е комплексно решение с изкуствен интелект в помощ на хора с аутизъм

   
Победителят в първия хакатон на Американската търговска камара в България е комплексно решение с изкуствен интелект в помощ на хора с аутизъм

Приключи първият съвместен хакатон на Американската търговска камара в България (АТК) в партньорство с Техническия университиет София и Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с който се надграждат предишни общи инициативи. Победителят в първото издание на AmCham Bulgaira Hackathon е Отбор „RAMAC” на IBM България с проекта „Проект AI Lifeline“, който предлага решение за помощ на хора с аутизъм.

Церемонията по награждаването на участниците в първото издание на AmCham Bulgaira Hackathon се състоя в Аулата в Ректората на Софийския университет. Победителят е Отбор „RAMAC” на IBM България с проект „Проект AI Lifeline“, който предлага решение за помощ на хора с аутизъм. Той бе разработен от екип в състав Стелиан Петров, Сара Кольова, Борис Доколяков, София Писарска, Жанин Костадинова с ментор Красимир Василев, IBM Software Application Developer / Data scientist, и предлага и прототип за наблюдаване на здравните показатели на пациенти и ще може да повика спешна помощ. Полезен е и за хора с диабет.

1-AmCham Hackathon 2024 - Победител - RAMAC IBM2

Журито в състав доц. д-р Ия Петкова, Стопански факултет, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, гл. ас. д-р Михаил Загорски, Факултет по индустриални технологии, ТУ-София и Даниел Киряков, мениджър „Комуникации и връзки с институциите“, АТК, след два дни на презентации отличи още два проекта, които постигнаха високо комплексно представяне.

Двата отбора-финалисти са:

1-AmCham Hackathon 2024 - Финалист - HRCP 1

Екип HRCP 1 с предложение за разрастване на бизнеса извън България в областта на лидерски обучения чрез платформа, която допълва водените от фасилитатор обучения, която дава и възможност за самостоятелно личностно развитие. Екипът, разработил идеята за навлизане в Румъния, е в състав: Калин Червенков, Стас Узунов, Дейвид Дончев (и тримата са от „Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас) и Даниел Тодоров, Американски университет в България, с ментори управляващите партньори на HR Consulting Partners Йоана Йорданова и Златина Кушкиева, и

1-AmCham Hackathon 2024 - Финалист - Каменица 2

Екип Kamenitza 2, които разработиха модел за прогнозиране на потребление на ток, вода, пара и въглероден двуокис в бирена фабрика в състав: Любомир Начев, Здравко Пашов, Ясен Спасов и Атанас Пожарлиев с ментор Димитър Найдев, World Class Supply Chain Manager в „Каменица“ АД.

1-5

На церемонията по награждаването на отличените проекти в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ присъстваха над 60 души от състезаващите се отбори, техните ментори, организатори и домакини.

В събитието участваха и проф. д.ик.н. Соня Милева-Божанова, заместник-ректор кариерно развитие, алумни, връзки с работодателите и бизнеса на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Агата Манолова, декан, Факултет по телекомуникации, Технически университет - София, проф. д-р инж. Георги Тодоров, декан на Факултета по индустриални технологии, ТУ – София, и доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан „Научноизследователска дейност, иновации и проекти“ на Стопанския факултет на Софийския университет. Участващите седем компании отличиха тези от отборите си, които се представиха най-силно, като някои от участниците вече са част от процесите по подбор на стажантски позиции в компаниите.

1-4

Проф. Соня Милева поздрави всички и заяви, че хакатонът ни даде увереност, че можем да си партнираме с Техническия университет, за да обогатим кариерните възможности на нашите студенти в партньорство с Американската търговска камара. в България.

1-2

Решаването на реални бизнес задачи от страна на смесени студентски екипи с различни компетентности демонстрира не само потенциала на младите хора, но и стратегическата визия на компаниите за нов модел на сътрудничество между бизнеса и академията, надхвърлящ гост-лекциите и стажовете.“ – каза още тя.

1-6

С поздрав към студентите и партньорите се обърна и доц. д-р Тодор Ялъмов, който заяви, че работата с енергията, генерирана от хакатона ще продължи, за да може мечтите за нови продукти, стратегиите за интернационализация и решенията на зададените проблеми да се сбъднат с участието на студентите на двата университета. „Убеден съм, че ще видим и примери на нови компании, изградени на запознанствата по време на хакатона“, допълни още заместник-деканът на Стопанския факултет.

1-11

Доц. д-р Агата Манолова, декан на Факултета по телекомуникации, ТУ–София благодари от името на участниците от Техническия университет – София на всички компании и техните ментори, организаторите от Американска търговска камара в България, както и на колегите от Стопанския факултет на Софийския университет за това невероятно събитие - Amcham Hackathon 2024. „Да бъдем част от този хакатон беше уникална възможност. Сътрудничество с брилянтни умове, решаване на проблеми от реалния свят - благодарни сме за опита и сме развълнувани от това, което предстои. Това изживяване разпали страстта за преодоляване на граници и оказване на трайно въздействие чрез технологиите. Вие, скъпи студенти и ученици, ни доказахте с реални примери, че невероятния дух на иновациите и безграничния потенциал съществуват!“, добави още доц. д-р Манолова.

1-3

За Хакатона

AmCham Hackathon 2024 бе за първи път иницииран и организиран от Американската търговска камара в България (АТК) в партньорство с Техническия университет - София и със Стопанския факултет към Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

За състезанието се записаха 96 студента от двата партниращи университета, както и от Технически университет - Пловдив, Американския университет в България и от „Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас. Бяха сформирани 18 отбора и с тях работиха 20 ментори от компаниите-участници, както и ментори от двете висши училища.

1-AmCham Hackathon 2024 - Обща снимка Награждаване 29.02.2024 г_

Инициативата си постави и постигна няколко цели: принос на бизнес-асоциацията чрез експертизата на своите членове за сближаване между полученото знание във висшите училища с практическите особености и нужди на бизнеса; ангажиране на студенти в решаване на конкретни бизнес казуси; показване на добри практики от утвърдени компании, работещи в България; задържане на студенти в страната и възможност за последващо ангажиране с програмите на университетите, както и възможност за намиране на професионално развитие в участващите в Хакатона компании.

Проектът е иницииран, концептуализиран и организиран от компании-членове на АТК, които от години са сред най-активните в Комитет „Човешки капитал и образование“ като водеща роля имат: Ай Би Ем България, Каменица АД, HR Consulting Partners, Адеко България, Джобтайгър, Мото-Пфое, Кока-Кола Юропасифик Партнърс.

Всичко за AmCham Hackathon 2024 може да се намери тук .

Целевата група на Хакатона бяха студенти от 3-ти и 4-ти курс и магистърски програми в Технически университет и от Стопански факултет към СУ. За ТУ на фокус са обучаващите се в програмите „Инженерство“, „Софтуерно инженерство“, Телекомуникации, Изкуствен интелект, „Кибер-сигурност“, Информатика, „Обработка на данни“, „Автомобилна електроника“, „Зелена енергетика и ВЕИ“. За Стопански факултет се таргетират студенти в бакалавърските програми „Икономика и финанси“, „Счетоводство, финанси и дигитални приложения“, „Стопанско управление/Бизнес администрация“, и магистърските „Икономика и финанси“, „Дигитален маркетинг“, „Управление и предприемачество“, „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“, „Геймификация“, MBA програмата, акредитирана от AMBA и други магистърски програми.

За Американска търговска камара в България

Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria) е гласът на Трансатлантическата икономика в България вече над 29 години. Тя обединява над 330 американски, мултинационални и български компании с доказана репутация.

Камарата членува в обединението на Американските търговски камари в Европа (ACE, AmChams in Europe), партньор е на Търговската камара на САЩ (U.S. Chamber of Commerce) във Вашингтон. Подкрепя Инициативата „Три морета“ от 2019 г. АТК е част от Дигиталната коалиция на Централна и Източна Европа (CEE Digital Coalition) от 2021 г.