Начало / Новини / Новини и събития / Изложба "Приключение през Пакистан"

   
Изложба "Приключение през Пакистан"

В Централното фоайе на Алма матер бе открита изложбата "Приключение през Пакистан" (Journey Trough Pakistan), организирана от Посолството на Ислямска Република Пакистан в България съвместно със Софийския университет "Св. Климент Охридски". Експозицията се състои от картини, снимки, книги и експонати, които представят пакистанската история, култура, бит и природа пред българската аудитория.

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков откри събитието и отбеляза, че за Софийския университет е удоволствие да представи тази нова изложба. По думите му, тя представя изкуството и по този начин културата на Пакистан. Проф. Герджиков благодари на посланика и посолството, организирали изложбата и посочи, че на нея виждаме както разнообразните форми на изкуство, така и многостранната култура на страната. Ректорът посочи, че Алма матер работи успешно с посланиците на различни държави, вярвайки, че образованието, изкуството, културата са мостовете между държавите. Проф. Герджиков пожела успех на изложбата.

2

 

Г-н Маруан Алкс Айяш, временно управляващ мисията в България, благодари на всички присъстващи, на администрацията на Софийския университет и проф. Анастас Герджиков за съдействието. Той изтъкна успешното сътрудничество с университета и с Центъра по източни езици и култури към Факултета по класически и нови филологии през годините и подчерта, че културните връзки и образованието са едно цяло и от посолството правят всичко възможно да ги подпомагат. Той добави, че изложбата показва различните лица на Пакистан и покани всички да я разгледат.

4

 

Картините изобразяват пейзажи, както и типични традиционни мотиви, разкриващи начина, по който се обличат местните хора и различни техни обичаи. Част от изложбата е организирана съвместно с Боян Петров, по повод представянето на книгата му през 2017 г., която също намира място в настоящата изложба.

5

Подборът на предметите цели да доближи още повече посетителите до магията на Пакистан, имайки възможност да се докоснат до одежди и накити, които и до днес жителите на Пакистан носят в ежедневието си. Основната идея, която стои зад събитието е да популяризира древната култура на Пакистан, както и да запознае българската публика с не малкото сходства между традициите, нравите, географията и природата между Пакистан и България.

 

7
6
9