Начало / Новини / Новини и събития / Музейната експозиция за история на радиото в България към Софийския университет вече носи името на проф. Веселин Димитров

   
Музейната експозиция за история на радиото в България към Софийския университет вече носи името на проф. Веселин Димитров

Музейната експозиция за историята на радиото в България към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, който се намира във Факултета по журналистика и масова комуникация, официално бе наименувана на нейния създател - проф. д-р Веселин Димитров.

Тържественото откриване бе част от програмата по отбелязване на 130-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски", 20 години от създаването на музейната експозиция и е посветено на 80-годишнината от рождението на проф. д-р Веселин Димитров.

Директорът на Радио „Алма матер“ и на Музея Таня Симеонова изрази надеждата си срещата да бъде сърдечна и непринудена – такива, каквито са били срещите и разговорите с проф. Димитров. Тя изрази своята радост, че на събитието са се събрали негови колеги, приятели, студенти, близки.

1

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, който е и председател на Инициативния комитет, с който се отбелязва 20 години от създаването на музейната експозиция за историята на радиото в България, заяви, че събитието събира в един фокус три годишнини – 130-годишнината на Софийския университет, 20-годишнината на музейната сбирка и 80-годишнината на проф. Димитров. „Това е един чудесен повод от една страна да отдадем дължимото на преподавателя, изследователя и човека, който всички толкова обичаме, и да обърнем внимание на нашата сбирка, която наистина е интересна“, каза проф. Герджиков.

2

Ректорът добави, че идеята сбирката да бъде кръстена на проф. Димитров, е чудесна, защото именно той е най-свързан с тази тема. По думите му, този наш най-голям експерт в историята на радиото и в радиопрограмирането е оставил от една страна голямо научно наследство, но също така и светъл спомен у всички, присъстващи в залата. „Това е достойното място да виждаме името му всеки ден“, заяви в края на приветствието си проф. Анастас Герджиков.

4

Заместник-деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация проф. Чавдар Христов, който е и член на Музейния съвет, заяви, че е съвсем естествено музейната експозиция във Факултета да носи името на проф. Веселин Димитров. Той припомни за началото на тази инициатива и благодари на всички, положили усилия, за да имаме една чудесна експозиция за радиото в България.

3

Проф. Христов подчерта, че проф. Димитров е образец на преподавател, на изследовател на административен ръководител. Книгата му за историята на радиото в България е едно великолепно изследване, което говори за историята на България, за нейния стремеж към технологизация, за цензурата, за производството на радиоапарати, някои от които са образци на западното производство по онова време, изтъкна заместник-деканът.

12
5

Доц. Вяра Ангелова, ръководител на Катедра „Радио и телевизия“ към Факултета по журналистика и масова комуникация, разказа спомените си за проф. Димитров като представител на последното поколение, за което той е бил учител, ментор и колега. „Професорът създаде мощна група в изследванията на радиото. Единствената в България сплотена група, която продължава да изследва радиото не между другото, а като основен изследователски обект“, каза доц. Ангелова и посочи имената на Снежана Попова, Мануела Манлихерова, Лъчезар Точев, Венцислав Димов. По думите й, това са хората, които и в момента правят връзката между музея, между онова, което е оставил проф. Димитров – като дарители на музея, като хора, които разпространяват знанието, което е събрано там. Доц. Ангелова изрази надеждата си, че с този акт на именуване на музейната сбирка на името на проф. Димитров, ще върне част от чара на професора в залите и коридорите.

6

Директорът на програма „Хоризонт“ Ивайло Савов заяви, че проф. Димитров е оставил голяма следа в развитието на българското радио. По думите му, като признание към него е и това, че всички го наричат Професора, без да споменават неговото име, но знаят за кого става дума. Ивайло Савов се върна в спомените си и определи проф. Димитров като учител, приятел и страхотен колега: „Той създаваше едни особени пространства, сакрални за радиото и за всички, които бяха около него и тези пространства бяха разположени между факултета и между радиото“.

10
7

Директорът на Музея на Софийския университет и член на Съвета на Музея за историята на радиото в България д-р Симеон Хинковски заяви, че музей се прави трудно и също толкова трудно се възстановява. Той изрази надеждата си името на проф. Димитров да стане сила, която да привлича все повече млади и енергични хора, които искат да се занимават с радио.

8

Уредникът на музея Захари Миленков искрено благодари на всички приятели на радиото, заради които сбирката съществува толкова време и е богата с експонати. Той заяви, че вече има възможност да се запълнят още по-големи зали и подчерта, че всеки един от експонатите е дарение.

35

Експозицията съхранява историята на българското радио и предоставя възможност на всички да се срещнат с тази история – както със съхранената техника, така и със снимките и с гласовете на строителите на Радиото – технически специалисти и журналисти, запазени в звуковия архив на музея.

9

Сред уникалните експонати са два от първите микрофони на общественото „Родно радио” от 1930 година, радиоприемници, изработвани от български предприятия и майстори преди и след Втората световна война, редки писмени и звукови документи и много снимки.

13
14
16
Prof_Veselin_Dimitrov

Проф. д-р Веселин Димитров (19 май 1938 – 25 юни 2009) е дългогодишен преподавател и декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Автор е на 17 монографии и на над 130 научни студии и статии. Създава две научни дисциплини „История на радиото в България” и „Радио програмиране”. Съавтор е на концепциите за две популярни радиопредавания – „България – дела и документи” и „Разговор с вас”, както и с прототипа на днешната програма „Хоризонт” на БНР с предаването „От 6 до 8” – 1966 г. Създател е и на Университетското радио „Алма Матер”.

Проф. Димитров е носител на голямата награда на БНР „Сирак скитник” и на първа награда на Съюза на българските журналисти за история, теория и критика. Член на Програмния съвет на БНР, председател на конкурса „Осма муза” и постоянен член на журито на журналистическата награда „Паница”.

Носител е на почетния знак на Софийския университет – I степен и два пъти носител на почетния знак със синя лента на Софийския университет. „Доктор хонорис кауза” на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Награден е и с орден „Св. Св. Кирил и Методий” с огърлие.

 

 

 

 

15
19
20