Начало / Университетът / Факултети / Факултет по журналистика и масова комуникация / Музейна експозиция за история на радиото

   
radio_museum

Музейната експозиция за история на радиото в България е създадена от Софийския университет „Св. Климент Охридски” в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация. Това е най-старата сграда на Университета – тук е започнало висшето образование в България през 1888 година.

Експозицията съхранява историята на българското радио и предоставя възможност на всички да се срещнат с тази история – както със съхранената техника, така и със снимките и с гласовете на строителите на Радиото – технически специалисти и журналисти, запазени в звуковия архив на музея.
Сред уникалните експонати са два от първите микрофони на общественото „Родно радио” от 1930 година, радиоприемници, изработвани от български предприятия и майстори преди и след Втората световна война, редки писмени и звукови документи и много снимки.
С част от експонатите е изградено аналогово радиостудио, в което всеки посетител може да се постави на мястото на радиоводещ или звукорежисьор и да бъде записан на професионална магнетофонна лента или на единствения в България многоканален студиен швейцарски магнетофон.
Експозицията е резултат, както на целенасочените усилия на Факултета по журналистика и масова комуникация през последните 15 години, така и на помощта на дарители – дългогодишни радиоработници и приятели на Радиото. Пред 125-годишния юбилей на Университета, с подкрепата на Ректорското ръководство експозицията отваря врати за посетители.
ВХОД СВОБОДЕН (до Коледа 2012 г.)
Адрес:
1000 София
Московска 49
Етаж 3, зала 68
Работно време:
Вторник, четвъртък и събота
10:00 ч. до 14.00 ч.
Сряда и петък
14:00 до 18:00 ч.
За контакти, предварителни записвания, запитвания и повече информация:
тел. 987 35 96
rodnoradio@abv.bg
tram88@abv.bg

Още на страницата Музей за история на радиото