Начало / Новини / Новини и събития / Изложба с фотографии и детски рисунки от войната в Украйна бе представена в Софийския университет

   
Изложба с фотографии и детски рисунки от войната в Украйна бе представена в Софийския университет

В Софийския университет бе открита изложбата „Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки“, посветена на две години от началото на руската агресия срещу Украйна и десет години от началото на същинската война. Организатори на събитието са Софийският форум за сигурност, Посолството на Украйна в България и Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“.

Модератор на събитието бе гл. ас. д-р Райна Камберова от Факултета по славянски филологии на Алма матер.

Проф. Амелия Личева, декан на Факултета по славянски филологии, изрази радостта си, че Софийският университет е домакин на тази изложба и посочи, че се чувства много странно да открива изложба на тази тема, защото всички сме си мислели, че 20 век е приключил и идеята за война ще остане само в книгите, само в учебниците, но днес откриваме изложба, в която децата рисуват не по това, което са прочели, рисуват своите преживявания, рисуват войната каквато я преживяват техните родители.

8

Според проф. Личева това, което можем да правим днес, са всякакъв тип жестове, като общество, което се опитва да бъде солидарно с Украйна, като университет, който се опитва да развива не просто „Украинистиката“, но се опитва да бъде солидарен с украинските студенти, които обучаваме. По думите й днес можем като отделни граждани да демонстрираме своята солидарност. Проф. Личева изтъкна, че е щастлива, че България е в редицата на тези страни, които помагат да защитаваме демократичните ценности, ценностите на Западния свят и благодари на организаторите на изложбата.

9

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, благодари на всички дошли за откриването на изложбата и посочи, че изложбата е реализирана с подкрепата на посолствата на Украйна и САЩ. По думите му вече две години украинският народ защитава своята свобода, независимост и териториална цялост с цената на изключителни жертви. Той изтъкна, че изложбата показва много малко от това, което става в Украйна, тя показва страданията на хората, разрушенията на цивилната инфраструктура, как живеят децата на Украйна и как те виждат войната чрез техните рисунки. „Ние не можем да приемем, че в наше време, в съвременния свят, една държава ще си позволи да наруши всички принципи на международните отношения, ще зачеркне европейската архитектура за сигурност, такава каквато беше създавана с десетилетия и беше в основата на мира и просперитета на Европа“, посочи, Йордан Божилов и допълни, че само ако се възстановят принципите на свободата, сигурността и международния мир, можем да имаме устойчив мир в Европа. Той призова за пълна и безрезервна подкрепа за Украйна.

10

Посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук отправи своята благодарност за организирането и представянето на изложбата в най-престижния университет в България, за възможността да се разкаже за войната чрез снимки и детски рисунки и да се напомни, че Украйна се бори за мир. По думите й снимките може би плашат и оставят в душата дълбоки белези. Те показват какъв път са преминали украинците през последните 730 дни от началото на войната. Тя благодари на България и българския народ за всестранната помощ и подкрепа на Украйна – политическа, военно-отбранителна и хуманитарна.

1

В заключение тя пожела енергията, знанията, иновативността и креативността на студентите и преподавателите в Софийския университет да бъдат ключ към създаването на бъдещето. Бъдеще, в която войната ще остане само история. Олеся Илашчук благодари на Факултета по славянски филологии и специалност „Украинистика“ за помощта в провеждането на изложбата и за приноса им за развитието на българо-украинските отношения.

Изложбата може да бъде разгледана в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет до 22 февруари 2024 г.

5
3