Начало / Новини / Новини и събития / Завършиха бакалаврите от випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

   
Завършиха бакалаврите от випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 408 бакалаври на Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование. Eдин от тях е пълен отличник, а 69 са с отличен успех. В рамките на тържеството проф. д-р Катерина Караджова бе удостоена с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Събитието бе открито от декана на факултета проф. Милен Замфиров, който поздрави абсолвентите, които получават дипломи за завършено образование в най-авторитетния университет в България и в най-големия факултет на Софийския университет.

1

Проф. Замфиров посочи, че това е първото преодоляно препятствие в техния живот и ги призова да обичат хората, въпреки че те са егоцентрични и нелогични; ако правят добро – хората ще ги обвинят в егоистични скрити мотиви, но това не трябва да не ги спира да правят добрини; да бъдат успешни въпреки враговете, които ще си спечелят; да бъдат честни и откровени, макар това да ги прави уязвими; да мислят мащабно и др.

7

Дайте на света най-доброто от себе си и ще ви ритнат в зъбите. Въпреки това давайте на света най-доброто, което имате. Честит празник на всички в нашия факултет и успех в живота!“, пожела проф. Замфиров.

16

Ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев не скри вълнението си в този тържествен момент за абсолвентите, техните преподаватели и близки. Той посочи, че това е малка стъпка по пътя на успешната им професионална реализация, защото вероятно са осъзнали, че оттук насетне започва самостоятелното им справяне със знанията. Призова ги непрекъснато да се опитват да проумяват света, новите посоки, в които той върви, проблемите, които се създават и решенията, които трябва да търсят. По думите му в последно време светът е загубил своите ориентири и виждаме, че освен ползите от новите технологии, те създават и много нови проблеми.

9

Затова ректорът призова абсолвентите да не се стремят към бързия успех, а да се трудят упорито, да откъсват поглед от телефоните си, за да отворят сетивата си за света около тях и да се вслушат в тях. Това ще им даде възможност да развиват умовете си непрекъснато. Проф. Вълчев ги призова да работят с плам, защото така успехът и желаното работно място ще дойдат. Ректорът отбеляза, че понякога могат да бъдат сломени от някакво предизвикателства и именно в тях трябва да намират сила да се изправят и да протегнат ръка за помощ.

11

По думите му най-важното е да продължават да мечтаят смело, за големи неща, които са над отделни индивиди, които биха възстановили хармонията в днешния объркан свят. Той призова младите си колеги да вървят напред гордо, с желание да променят обществата и да не отлагат дълго срещата си с чудото на живота. „Бъдете живи и здрави, бъдете смели, бъдете дръзки, но не безразсъдни, борете се, но търсете съмишленици, никой сам не може да спечели нито една голяма битка в днешния свят. На добър час!“, каза проф. Георги Вълчев и обяви випуск 2023 г. за завършил.

20

В рамките на тържеството ректорът удостои проф. д-р Катерина Караджова с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Проф. Караджова получи отличието за цялостната си преподавателска и научноизследователска дейност.

21

Проф. Катерина Караджова благодари и се върна в спомените си назад във времето и благодари на своите преподаватели, колеги и приятели, които са помогнали за нейното научно и академично развитие. „Днес за мен е изключителен ден, искрено се радвам, че мога да споделя с вас чувствата, които ме вълнуват“, каза проф. Караджова и посочи, че наградата не е само нея, а е резултат от подкрепата на всички, които са били до нея през целия път и изказа благодарността си към всеки от тях.

17

Тя благодари и на всички ръководства на Факултета по науки за образованието и изкуствата през годините, на административния персонал, на студентите и докторантите. „Накрая искам да благодаря на моето семейство, на моите деца, за тяхната неизменна вяра в мен. Вие сте моето вдъхновение и сила във всичко, което правя“, каза проф. Караджова и отбеляза, че наградата е голяма чест, но и отговорност. Тя посочи, че се надява и в бъдеще да бъде полезна на студентите със своите знания и опит. Проф. Караджова поздрави абсолвентите с празника им и им пожела да са здрави и много успешни.

24

Отличникът на випуска Мая Колева от специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика поздрави колегите си, които със сърце и душа са решили да се отдадат на учителската професия, съзнавайки трудностите, които ще срещнат по своя професионален път. Тя ги поздрави, че са избрали една от най-благородните професии. Мая Колева благодари и на всички преподаватели във факултета, които са успели да ги подготвят отлично и да посеят зрънцето на промяната във всеки от тях, така че да повярват, че могат да бъдат движеща сила в изграждането на уверено и мислещо бъдещо поколение. Мая Колева се обърка към колегите си и посочи, че са доказали, че могат да бъдат чудесен екип и ги призова да гледат на предизвикателствата като възможности за растеж. Тя ги насърчи да вдъхновяват, напътстват и развиват възможностите на своите ученици, да не спират да се учат и развиват. „Нека не забравяме мисията, която носим и да бъдем учители – съвременни будители“, каза в заключение Мая Колева.

26

Тържеството продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

28
29