Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Проф. д-р Гергана Петкова е новият декан на Факултета по класически и нови филологии

   

На Общо събрание, проведено на 27 октомври 2023 г., за гласуване за избор на декан на Факултета по класически и нови филологии бяха издигнати две кандидатури – на проф. д-р Гергана Петкова и на доц. дфн Мария Ендрева–Черганова.

 

За декан с мнозинство беше избрана проф. д-р Гергана Петкова.

 

  • Гергана Петкова е възпитаник на българската японистична школа - завършва специалност „Японистика“ в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ през 1999 г. Защитава докторска дисертация в Университет Цюрих, в направление 2.1 Филология (Литература на народите на Европа, Америка, Африка, Азия и Австралия; ВАК).
    В Софийския университет, Факултет по нови и класически филологии, работи като асистент от 2007 г., доцент от 2012 г. и професор от 2020 г.
    Носител е на Почетна грамота от посланика на Япония в Република България за цялостен принос за приятелските отношения между Япония и България (2019) и Почетна грамота от министъра на външните работи на Япония за принос в разпространението на японския език и култура (2020).
  • Професор д-р Мадлен Данова, която беше декан на Факултета по класически и нови филологии в последните два мандата, беше изпратена от Общото събрание на ФКНФ с дълги и бурни овации.
    Двата успешни мандата на нейното управление бяха почетени от академичната общност със ставане на крака.