Начало / Новини / Новини и събития / Учен от INSAIT привлече 4 млн. лв. частно финансиране в стартъп в изкуствения интелект

   
Учен от INSAIT привлече 4 млн. лв. частно финансиране в стартъп в изкуствения интелект

Компанията за изкуствен интелект MLC набра 4 млн. лева от частни инвеститори от Германия, Швейцария и Великобритания. Сред тях е и съосновател на Wayve - милиардна компания за автономно шофиране. Стартъпът е създаден от Камен Брестнички - изследовател в областта на изкуствения интелект в института към Софийския университет - INSAIT, в партньорство с Ливай Фъсел, докторант в Обединеното Кралство. Това е резултат от ефективната връзка наука-бизнес, която се осъществява в организацията.

“MLC цели да промени пазара на компютърните игри с нов продукт, който позволява на разработчиците да персонализират игрите си и да предоставят изцяло ново преживяване на потребителите“, посочва съоснователят на компанията Камен Брестнички. Той започва като изследовател в INSAIT едва преди 10 месеца. Работата му по различни научни проекти поставя и началото на дълбокотехнологичния стартъп. „INSAIT ни предостави среда и напътствия, които бяха ключови, както технически, така и от гледна точка на набирането на частни инвестиции“, казва още той.

1-инсайт-снимка

Основателят на INSAIT проф. Мартин Вечев и Камен Брестн

За INSAIT новината за успешното привличане на частния ресурс е показателна за качеството на специалистите, които работят в института и за нивото на изследванията им. Още повече, че на глобално ниво се инвестират сериозни средства в нови разработки в този сектор, а компанията показва потенциал, който привлича сериозно внимание.

Пазарът на игри, който в момента се оценява на над 200 милиарда долара, с над 3 милиарда играчи по света, се очаква да достигне около 600 милиарда долара до 2030 г. Уникалното в технологията на MLC е интегрирането на генеративен изкуствен интелект при разработването на продукти за гейминг индустрията.

Компанията взима решение и да стане дарител в INSAIT, за да се насърчава и развива таланта и на други млади хора и да има повече подобни новини за технологични пробиви на българска земя.