Начало / Новини / Новини и събития / Тактилни театрални макети бяха представени в Софийския университет

   
Тактилни театрални макети бяха представени в Софийския университет

Университетският театър „Алма Алтер“ представи първите по рода си тактилни макети на Театралната зала и Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Веднага след официалното представяне гостите имаха възможност да се насладят на мюзикъла "Красавицата и звяра" с участието на първите професионални незрящи актьори в България - Моника Методиева и Андриян Асенов.

От днес незрящите и слабовиждащите посетители на Ректората ще могат да се придвижват самостоятелно в пространството и да се насладят на красотата и величието на сградата, а незрящите актьори и зрители на „Алма Алтер“ ще имат по-добро разбиране за разположението на сцената, ложите и важните елементи в пространството на Университетския театър.

1-т1
1-т2

Инициатор на проекта е студентът в двугодишната квалификация по „Авторски театър“ в Софийския университет Иван Карастоянов, който представи макетите с думите "Вярваме, че тактилните макети биха помогнали на всички зрително затруднени хора да придобият по-пълна представа за разпределението на пространството с всички по-важни обекти и препятствия. Благодарение на това ученици, студенти и възрастни посетители с частично или напълно изгубено зрение ще са по-уверени в придвижването си и могат да участват по-спокойно и пълноценно в предлаганите занимания."

1-т3
1-т4

Проектът е финансиран благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“ в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.