Начало / Новини / Календар / Изложба „Македония в европейската историческа картография – средата на XIX в. – Балканските войни 1912-1913 г.“

Централно фоайе на Националната библиотека

Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ с любезното съдействие на Международния търговски и културен център ГЕОПАН, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и издателство „Български бестселър“, имат удоволствието да Ви поканят на 2 юни 2023 г. от 11 ч. на откриването на изложбата „Македония в европейската историческа картография – средата на XIX в. – Балканските войни 1912-1913 г.“ в Централното фоайе на Националната библиотека.

11111

Изложбата е посветена на 180-годишнината от публикуването в Страсбург, Франция, на първата създадена, литографирана и напечатана от българина Александър Хаджирусет „Карта на сегашная Болгария, Тракия, Македония и на прилежащите земи“ и 120 годишнината на Илинденско-Преображенското въстание. Изложбата се състои от табла с десетки етнографски карти от периода – най-вече на европейски картографи, но сме включили и карти на автори от балканските страни, показващи разнопосочните им стремежи на полуострова.

Не сме търсили неизвестни карти, а тези които са публикувани в периодичния печат, в широко разпространени памфлети и в училищни атласи, тъй като те оказват силно въздействие върху обществените настроения и ни позволяват да видим какви са били основните нагласи към централната част на полуострова през периода.

Изложбата приключва с периода на Балканските войни, защото доста от картите, появили се след това са не толкова научно постижение, колкото бухалка в ръката на една или друга политическа сила, която да защити апетитите й на Балканите.