Начало / Новини / Новини и събития / Философският факултет на Софийския университет единствен в България предлага на студентите и преподавателите безплатна психологическа консултация

   
Философският факултет на Софийския университет единствен в България предлага на студентите и преподавателите безплатна психологическа консултация

„Центърът за психологическо консултиране и изследвания“ към Философския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски“ е единствена по рода си университетска структура в България. Подобни центрове функционират в повечето висши учебни заведения и университети в Европа и САЩ. След основно проучване на опита и добрите практики в световен мащаб, преди две години с решение Академичния съвет на Университета, Центърът беше официално конституиран.

За този кратък период той успя да се утвърди и започна успешно да развива своята дейност. Това е добро начало, което може да допринесе за повишаване качеството на живот на студенти, преподаватели и служители, на цялата академична общност“. С тези думи се обърна деканът на Философския факултет проф. Соня Карабельова по време на официалното представяне на работата на Центъра за психологическо консултиране и изследвания.

1-photo1

Тя поясни, че от създаването му, основна цел е да подпомага адаптацията на новоприетите студенти, да осигурява подкрепа на всеки преминаващ през житейски кризи и био-психо-социални предизвикателства.

1-photo3

Доц. д-р Камелия Ханчева – ръководител на Центъра, представи мисията, визията, основните дейности и постиженията за първите две години. По думите й концепцията на центъра е създадена с активното участие на възпитаници на специалност „Психология“ на Философския факултет, придобили значителен международен опит. „Започнал функционирането си в ситуация на глобална, безпрецедентна криза, първата задача на центъра беше подготвянето на онлайн ресурс за справяне със стреса и психологическите предизвикателства на пандемията. Консултативният процес започна онлайн в спешен порядък и реално време“.

С подкрепата на Студентския съвет при Софийския университет след започването на войната в Украйна бе организирана група за подкрепа на украински студенти. Тя също така подчерта необходимостта от това да се грижим за психичното здраве на хората и за нашето собствено, като така повишаваме качеството на живот, отчитайки индивидуалните особености, потребности и ресурси на всеки човек, група или общност.

Консултантите от Центъра в рамките на дискусията обърнаха специално внимание на въпроса кога човек има нужда от психологическа помощ и подкрепа. Призивът им бе хората, които изпитват сериозни ежедневни трудности да се справят с предизвикателствата в живота, да потърсят помощ от специалисти, за да разберат повече за себе си и да повишат качеството си на живот.

1-photo2

Центърът работи в условията на абсолютна конфиденциалност. Всеки студент, преподавател или служител може да подаде заявка по имейл и да запише предварително час за консултация. Първите три консултации са безплатни. Центърът също така предлага консултации и на външни клиенти.

Цялата необходима информация за услугите на Центъра може да бъде намерена на страницата на университета:

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/filosofski_fakultet/cent_r_za_psihologichesko_konsultirane_i_izsledvaniya

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":