Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на мащабно обучение по международно частно право на съдии от пет държави

   
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на мащабно обучение по международно частно право на съдии от пет държави

На 22 и 23 март 2023 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ беше домакин на мащабно обучение по международно частно право на съдии от пет държави. Събитието е част от проект, финансиран от Европейската комисия, наречен PAX 2.0 „Международно частно право в движение“.

Софийският университет участва в него заедно с още пет реномирани европейски университета и изследователски институт (University of Antwerp, Asser Institute, Maastricht University, Université Paris Dauphine, University of Barcelona, University of Ljubljana).

1-3

Проектът PAX 2.0 включва две основни дейности: обучение на съдии (Judicial training) и студентско състезание (Moot court). Състезанието има за цел да повиши осведомеността на студентите за европейското международно частно право, а обучението на съдии се фокусира върху предоставяне на задълбочени познания относно съдебното сътрудничество по граждански и търговски дела с трансгранични последици. И двете дейности са преплетени, тъй като темите на състезанието - PAX Moot Court представляват и теми на обучението на съдии.

1-6

От българска страна в проекта участват доц. д-р Боряна Мусева, ръководител на катедра „Международно право и международни отношения“ в Юридическия факултет на Софийския университет и гл. ас. д-р Цветелина Димитрова. В продължение на два дни, заедно със своите колеги от партньорските университети, те проведоха интерактивно обучение, състоящо се от кратка теоретична част и разгърнати практически сесии по въпросите на трансгранични търговски спорове, несъстоятелност и събиране на доказателства.

1-2

По обща оценка, организацията и нивото на дискусиите, беше изключително високо. Това доказва, че Софийският университет разполага с умения, които му позволяват да бъде ценен партньор и важен участник в международни проекти от такъв висок ранг.

1-5
1-4