Начало / Новини / Новини и събития / ROBO-HUMAN-INTERFACE в галерия „Алма матер“

   
ROBO-HUMAN-INTERFACE в галерия „Алма матер“

На 21 март 2023 г. в галерия „Алма матер“ в присъствието на много преподаватели, студенти и гости беше открита изложбата ROBO-HUMAN-INTERFACE по проект на Ваня Вълкова. Изложбата се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и може да бъде разгледана до 31 март 2023 г.

Ваня Вълкова изследва връзката на човека и изкуствения интелект, които взаимодействат непрекъснато и изграждат поле на интеракция (онлайн и офлайн). Изложбата поставя въпроси за размисъл и диалог :

- Има ли роботът естетика?

- Как се определя и възприема човекът: като информационен код, биологична машина или универсална единица, генератор на образи, значения, уникална личност, нещо отвъд машината?

- Човекът: продукт на случайността или резултат от замисъл на интелигентен дизайнер извън него?

- Къде е границата и формите на взаимодействие между човека (био-машината) и робота?

1-6

Изложбата представя образа на робота като: привлекателен и желан събеседник; като рекламен, модерен и отчужден образ; като помощник, приятел, враг и необходимост с друг, деференциран начин на мислене.

От друга страна, човекът=код е представен двумерен, стилизиран, геометричен.

1-4

Цветови КОД в проекта:

- черно: съдържа всички цветове. Липса на светлина, ахроматичен цвят, заедно с бялото.

- бял: както и черното, то е ахроматичен цвят и е неутрален; в смес с другия неутрален цвят се образува сиво. Ако черното абсорбира всичко, то бялото отразява всичко и засилва визуалното възприятие за пространство. Бялото символизира спокойствие, неангажираност, уравновесеност. Предизвиква усещане за лекота, дистанция и хлад.

1-3

- сив: ахроматичен цвят, който е естествен резултат от смес на двата ахроматични цвята. Сивият свят се свързва с високите технологии и индустрията.

- циан/cyan: синьо-зелен цвят, морско или небесно синьо. Избран е за графики, като символ на дигиталното, извъннатуралното и човешкото. Напълно неприроден и изкуствен цвят. Синьото е най-студеният цвят. Това е цветът на информационните технологии и на електронния екран и дистанцираност. Този цвят е символ на свободата, безкрайността и информацията.

1-5
1-2

Ваня Вълкова на изложбата