Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: Планети и живот: нови експерименти

Зала А207, Физически факултет

Sasselov-by-Jon-Chase-Harvard-2a

Лектор е проф. Димитър Съсълов от Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Harvard University, Department of Astronomy. Проф. Съсълов е сред най-успешните астрономи и астрофизици в света през последните три десетилетия. Радва се на всеобщо признание не само като учен, но и като активен популяризатор на науката.

Защитава докторска степен по физика през 1988 г. във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и докторска степен по астрономия през 1990 г. в Университета на Торонто, Канада. Занимава се с изследвания на връзката между вещество и излъчване както в звездните и планетните атмосфери, така и в техните вътрешни слоеве.

Някои от най-значимите му изследвания са свързани с откриването на екзопланети, подобни на Земята. Първото откритие на екзопланета чрез пасажния метод е дело на Съсълов и сътрудниците му през 2002 – 2003 г. Откритата OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец е и най-далечната известна екзопланета през тези години.

Професор Съсълов е един от водещите изследователи на космическия телескоп Kepler. Автор е на над 700 научни публикации, цитирани над 33 000 пъти. Дванайсет от публикациите му са в двете най-престижни научни списания в света – Science и Nature, h-индексът му е 87 (NASA ADS).

Научно-популярната му книга - "The Life Of Super-Earths" (2012) е издадена на български през 2013 г. („Животът на свръхземите“).

Животът на Земята е хомохирален. Знаем, че биополимерите трябва да бъдат изградени от хомохирални мономерни единици, за да могат да функционират правилно. Но как възниква подобна хомохиралност от геохимична гледна точка? Дали основни физични и астрофизични процеси не са довели до нейната поява? Какви са възможните сценарии и как възникването на живота зависи от условията на планетите? Какво показват най-новите експерименти в тази област? Отговор на тези и други въпроси, свързани с произхода на живота, ще научите от лекцията на проф. Съсълов.

poster_v7_portrait_SSasselov_small