Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Франсоа дьо Калатай бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

   
Проф. Франсоа дьо Калатай бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, проф. Франсоа дьо Калатай бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Историческия факултет.

Доц. Мира Маркова, декан на Историческия факултет, запозна присъстващите с биографията на проф. Франсоа дьо Калатай. Той е белгийски нумизмат и историк на изкуството с огромен принос за развитието на науката, включително благодарение на въвеждането на нови методи в изследванията. В последните две десетилетия той е един от най-изявените и най-декорираните нумизмати в световен мащаб с впечатляваща научна продукция и с изключително престижни отличия, посочи доц. Маркова и допълни, че проф. Калатай е постоянен представител на Генералния секретар на Международния съюз на академиите и член на Научния комитет за хуманитаристика към „Science Europe“. Едновременно с това и белетрист, който публикува разкази, кратки истории и есета.

1-1

Професор дьо Калатай е роден през 1961 г. в гр. Юкел, Белгия. Завършва висшето си образование в Льовенския университет, където изучава археология, история на изкуството и философия (1979-1983 г.). След едногодишен изследователски престой във френската школа в Атина (1984-1985), той получава финансиране като изследовател от Белгийския изследователски фонд, а скоро след защитата на докторската дисертация през 1988 г. – и за пост-докторантура (1989-1991).

Доц. Маркова отбеляза, че през 1991 г. проф. Калатай е назначен в Нумизматичния отдел на Белгийската кралска академия, а на 33-годишна възраст става негов директор. В периода 1997–2006 г. е куратор на Патримониалната колекция на Кралската библиотека, която включва ръкописи, редки книги, карти, монети, медали и музика, а през 2006 г. е назначен за неин главен ръководител. През 2011 г. напуска тази административна позиция, за да се отдаде изцяло на научни изследвания.

„Междувременно, през 1998 г. Франсоа дьо Калатай е избран за директор на Практическата школа за висши изследвания (Сорбона, Париж), където през 2003 г. се хабилитира. Двукратно е гостуващ професор на Летния семинар на Американското нумизматично дружество (1995 и 2003 г.), а от 2008 г. е професор в Свободния университет в Брюксел. В периода 2016-2018 г. е също Президент на Белгийския колеж към Кралската академия на науките. Наред с това той е инициатор и основен организатор на Лятна школа по гръцка и римска нумизматика в Атина“, каза деканът на Историческия факултет.

2-2

През 2015 г. проф. Калатай е избран за Секретар на Международния нумизматичен съвет, a през 2017 г. и за Президент на Кралското белгийско нумизматично дружество. Изследванията му са публикувани в 24 държави. Издал е 11 книги самостоятелно, други 13 като съавтор или редактор, повече от 250 статии, както и над 200 рецензии, коментари и предговори. Организирал е около 15 конгреса и конференции в Белгия и в други държави, както конкретно върху античното монетосечене, така и върху изкуството, свързано с медалите и монетите в периода XVI - XXI в.

Доц. Мира Маркова отбеляза, че проф. Калатай е специалист по древногръцки монети с подчертан интерес към елинистическите царски монети, а също античната икономика и финанси в целия Средиземноморски регион. Работи върху количествени методи в нумизматиката и връзката между монетосеченията и военните нужди. Специализира също в областта на нумизматичния антикваризъм и история на рецепцията през XVI - XVIII век. Работи активно и в областта на социализирането на нумизматичното културно наследство и превръщането на нумизматиката в атрактивна за по-широката публика научна дисциплина.

Деканът на Историческия факултет посочи, че проф. Франсоа дьо Калатай е носител на многобройни награди, сред които могат да бъдат посочени следните: Премията Франки (определяна като Белгийската Нобелова награда), Медал на Кралското нумизматично дружество във Великобритания (считан за най-престижното отличие в световната нумизматика), сребърният плакет с позлата на Френското нумизматично дружество (най-високото отличие на това дружество), медал Арчър Хънтингтън (най-високото американско отличие в областта на нумзиматиката), наградата Виктор Турньор на Кралската Академия на науките и изкуствата на Белгия, наградата Колин Краай, наградата Бордан, и др. Той също е Командир на белгийския орден на крал Леополд II. Член е на Кралската академия на науките и изящните изкуства на Белгия, на Академия Ейрупея, и на Училището за исторически проучвания в Института за перспективни изследвания (Принстън). Той е също така е член-кореспондент на Френския институт (Академията за надписи и изящна словесност) и на Немския Археологически институт, както и Почетен член на нумизматичното дружество на Каталуния.

4-4

По думите на доц. Маркова наред с огромните и впечатляващи научни постижения на проф. Франсоа дьо Калатай, непременно трябва да се спомене неговия неизчерпаем ентусиазъм и искреното му желание да установи преки контакти с нумизмати отвъд Желязната завеса, веднага след демократичните промени в България от 1989 г.

„Незабравими за колегите и приятелите му у нас остават първите му посещения в страната ни през 1993 г. за участие в научни конференции в Ямбол и Добрич, както и работата му с нумизматичните колекции на музеите в Кюстендил, Шумен, Добрич и Бургас, в която вече проявяваше своя висок професионализъм, но и изпълненото с уважение и признателност отношение към техните консерватори“, каза доц. Маркова. Тя подчерта, че проф. дьо Калатай има неоценими заслуги за популяризиране на постиженията на българската нумизматика в световен мащаб и това се реализира по няколко различни линии: съвместни публикации с български нумизмати; представяне на публикации на български изследователи в престижни световни издания; участие в международни научни форуми, организирани в България, включително от структури на Софийския университет – XIII-тият Международен конгрес по тракология (Казанлък 2017 г.) и първите Български нумизматични четения (София 2020 г.); участие в научно-изследователски проекти, администрирани от учени от Софийския университет –проектът „Древна Тракия в цифри“ с ръководител доц. Юлия Цветкова и финансиран от ФНИ, както и дигиталният „Нумизматичен семинар“, организиран като фаза 2 на проекта „Култ и религия в древна Тракия“ с ръководител проф. Диляна Ботева и финансиран по линия на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“; участие в редакционните колегии на български периодични издания в областта на археологията и нумизматиката, като Archaeologia Bulgarica например.

„Изследванията на проф. Франсоа дьо Калатай осезаемо присъстват в учебния процес на студентите от Исторически факултет на Софийския университет, благодарение на огромното количество публикации и презентации, които той отговорно и щедро е предоставил за ползване в платформата academia.edu, посочи доц. Маркова.

3-3

Тя изтъкна, че високата оценка на професор дьо Калатай за България като страна с огромен ресурс от находки като извор на научна информация отваря още повече пътя на Софийския университет за интензивна и устойчива съвместна бъдеща работа в общи проекти. В качеството му на Секретар на Международния нумизматичен съвет той съдейства за приемането на Исторически факултет на Софийския университет за колективен член на тази изключително авторитетна научна организация.

„Професор Франсоа дьо Калатай е и колега, който активно е подпомагал развитието на българската нумизматика, както с включването на млади учени в международни образователни програми, така и с даването на достъп до специализирана литература на българските изследователи във времето, когато липсата на такава в българските условия беше хронична. Благодарение и на неговите авторитетни препоръки, български учени са получавали престижни изследователски стипендии, или пък им е осигуряван достъп до значими нумизматични колекции“, посочи доц. Маркова. Тя подчерта, че затова неговият принос за отварянето на вратите на младата българска колегия към световната нумизматика е съществен. Неговото уважително и изключително топло отношение към българските изследователи им гарантира радушен приятелски прием по цялата география на нумизматичните конгреси – както в Глазгоу (Шотландия, Великобритания), така и в Таормина (Сицилия, Италия), – а също и при случайни срещи в центъра на Виена (Австрия).

5-5

„И днес, десетилетия след първите срещи през 1993 г., си спомняме си с усмивка свежото му чувство за хумор, което е все така автентично и добронамерено, младежката му енергия и силното желание да се запознае с българската история и култура по време на посещенията ни в Рилския манастир, Калиакра, двореца в Балчик, Несебър и др. Вярваме, че съвместните ни проекти ще ни отведат на още важни за българската култура места и събития, които Франсоа дьо Калатай ще бележи, както винаги, с яркото си присъствие“, каза в заключение доц. Мира Маркова.

6-6

Заместник-ректорът на Алма матер акад. Николай Витанов удостои проф. Франсоа дьо Калатай със званието „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет.

Проф. Франсоа дьо Калатай произнесе академично слово на тема: "Bulgaria as the land of the greatest accumulations of gold and silver coin hoards in Greco-Roman times" („България - земята с най-многобройни златни и сребърни монетни съкровища от гръко-римската епоха“).

Презентацията на проф. Калатай можете да видите тук .

9-9
11-11

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":