Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с прискърбие съобщава, че на 17 декември 2019 г. почина доц. д-р Мария Дееничина (1962 – 2019), дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Поклонението ще се състои на 19 декември от 13.00 ч. в Пловдив, Траурен парк Север, ул. "Рогошко шосе".

Целият професионален живот на доц. д-р Мария Дееничина преминава във Факултета по журналистика и масова комуникация, където извървява пътя от асистент до хабилитиран преподавател, като защитава докторска дисертация през 1994 г., специализира в Лондонския университет, Великобритания и Университета на Мисури, Колумбия, САЩ. Тя е и Фулбрайтов стипендиант.

Доц. д-р Мария Дееничина преподава „Съвременна българска журналистика" и „Малцинства и журналистика". Автор е на фундаменталното изследване „Между фанфарите и заклинанията: Тоталитарният модел на българската журналистика 1956-1989 година", на десетки студии и статии в реномирани български и международни научни издания по въпросите на журналистиката и медийното битие на правата на човека. Един от съставителите и редакторите на сборниците „От век на век, от слово към слово. Юбилеен сборник в чест на проф. дин Филип Панайотов" (2014) и „Българската журналистика 160 години. Минало-настояще-перспективи" (2006).

Мария Дееничина бе проникновен и задълбочен изследовател на медиите от близкото минало и съвременността, ерудиран и обичан преподавател на поколения студенти, незаменим научен ръководител и наставник на младите учени. Тя допринесе за развитието на Факултета по журналистика и масова комуникация като дългогодишен зам.-декан и ръководител на множество проекти. За цялостния си принос бе удостоена с Почетен нагръден знак „Свети Климент Охридски" – първа степен.

Поклон пред светлата й памет!

От Академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“