Начало / Новини / Новини и събития / Седемдесет и шеста среща на борда на Европейския студентски съюз (ESU)

   
Седемдесет и шеста среща на борда на Европейския студентски съюз (ESU)

Националното представителство на студентските съвети е домакин на най-голямото студентско събитие в страната - седемдесет и шестата среща на борда на Европейския студентски съюз (ESU), което ще се проведе до 12 май 2019 г. в София. Официалното откриване бе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Събитието се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националния студентски дом, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Съвета на ректорите и Столична община.

1

Церемонията по откриването събра над 130 делегати, които са представители на над 35 студентски организации от цяла Европа, организационния екип на събитието и представители на студентските съвети от цялата страна. На церемонията присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, министърът на образованието и науката на Република България Красимир Вълчев, Николай Павлов, заместник-министър на младежта и спорта, проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите, народният представител Галя Желязкова, проф. Сергей Игнатов, министър на образованието и науката в периода 2009-2013 г., д-р Пламен Русев - създател на "WEBIT", представители на Столична община и други. Получен бе и поздравителен адрес от г-жа Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образование и наука.

5

Тържествената церемония по откриването на събитието започна с изпълнения на хора от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив.

9

Председателят на Националното представителство на студентските съвети г-жа Яна Вангелова отправи своя поздрав към присъстващите в Аулата. Тя благодари на всички, които са спомогнали да се реализира това събитие и обърна внимание на доброто сътрудничество с Министерството на образованието и науката и Съвета на ректорите. Г-жа Вангелова изрази надеждата си, че колегите от Европейския студентски съюз ще харесат престоя си в България и ще имат ползотворни срещи и дискусии.

2

Министърът на образованието и науката на Красимир Вълчев не скри радостта си, че България е домакин на 76-та среща на борда на Европейския студентски съюз. В словото си той заяви, че предизвикателството пред днешните студенти е да бъдат студенти през целия живот, а следващите поколения ще трябва да учат много повече заради динамиката в развитието, навлизането на изкуствения интелект и новите технологии. Той посочи, че все по-малка част от младите хора ще работят 40 години на една и съща позиция, голяма част от професиите ще се променят. Според министър Вълчев това променя ролята на висшето образование – трябва да се инвестира в много повече от висшите училища в подготовка на повече умения и компетентности у студентите, за да могат при развитието на технологиите лесно да се преквалифицират.

11

Красимир Вълчев призова студентите да участват в разговора за бъдещето на висшето образование, който е разговор за бъдещето на обществото. В приветствието си той посочи, че все повече ще сме свързани в европейското образователно пространство и препоръча висшите училища да се включат в европейски университетски мрежи. По думите му, за нас е изключително полезно да си партнираме с европейските структури. Министърът припомни, че тази идея стартира по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, когато е предложено и удвояване на средствата за европейската програма „Еразъм+“. Според Красимир Вълчев програмата помага за обмена на добри практики между студентите и висшите училища, за насърчаване на ценностите на европейското гражданство, толерантността и взаимното уважение на културите.

10

Министър Вълчев изтъкна доброто партньорство между Министерството на образованието и науката, Националното представителство на студентските съвети и Съвета на ректорите у нас. Министърът посочи, че заедно с тях се работи за промяна на учебните програми във висшите училища. В края на приветствието си той пожела успех на форума.

12

Проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите, поздрави присъстващите и изтъкна добрата съвместна работа между Съвета на ректорите и Националното представителство на студентските съвети. Той изрази радостта си от факта, че НПСС е достатъчно авторитетна институция, за да се доверят всички студентски съвети от Европа да проведат за четвърти път своето заседание у нас. В края на изказването си той пожела на всички ползотворна работа и хубав престой в България.

14-4

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков посочи, че за Алма матер е чест да бъде домакин и е сигурен, че и за Националното представителство на студентските съвети е чест да бъде организатор. Проф. Герджиков подчерта, че промяната в света през последните десетилетия е довела до големи промени във висшето образование и през последните години има голяма дискусия какви трябва да бъдат университетите, но все още никой няма отговорите. Ректорът на Софийския университет пожела на участниците успешно събиране и те да са тези, които да намерят отговорите на всички въпроси през следващите години.

17

Председателят на Европейския студентски съюз Адам Гаджек поздрави всички с добре дошли и благодари за сърдечното гостоприемство в България. Той говори за усилията, положени за организирането на събитието и благодари на своите колеги. В изказването си той засегна също и темата за студентската мобилност в Европа.

18

Зам.-председателят на Националното представителство на студентските съвети Васил Силяновски припомни първите си стъпки в Европейския студентски съюз и посочи, че целите на организацията са обмен на добри практики, създаване на приятелства и опит за подобряване на образователните системи, така че да станат по-добри. Васил Силяновски пожела на всички участници в събитието да натрупат ценен опит и много вдъхновение.

7
16