Начало / Новини / Новини и събития / Дипломира се випуск 2018 на Биологическия факултет

   
Дипломира се випуск 2018 на Биологическия факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората 257 бакалаври и магистри от Биологическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 14 от бакалаврите завършват с отличен успех, а 21 магистри са пълни отличници.

Тържеството бе открито от декана на Биологическия факултет проф. д-р Стоян Шишков, който поздрави с празничния ден абсолвентите и техните близки.

1

Заместник-ректорът на Софийския университет чл.-кор проф. дфзн Николай Витанов също поздрави дипломантите и заяви задоволството си да присъства на тяхното тържество. Той допълни, че това е най-приятното изживяване на преподавателите – да видят своите студенти пораснали и помъдрели.

Проф. Витанов отбеляза, че тази кулминация на следването осмисля както усилията на абсолвентите през изминалите години, така и усилията на всички техни преподаватели. Той припомни на най-младите си колеги първия път, когато са прекрачили прага на Алма матер – плахи, объркани, търсещи, искащи. Днес те са уверени в себе си, знаещи и можещи.

6

„Времето ще заличи трудностите, които без съмнение сте срещнали по време на обучението си, защото обучението по биология е едно от най-трудните. Но ще остави знанията, хубавите спомени, многобройните приятелства, които са едно от най-ценните неща в живота на човека“, каза заместник-ректорът. Той допълни, че всички в Софийския университет се гордеят, че и в поредната Национална рейтингова система на висшите училища Алма матер е на първо място в повечето професионални направления, в които обучава студенти, включително и в трите направления на Биологическия факултет – биология, биотехнология и педагогика на обучението по биология.

По думите му, дипломата от Биологическия факултет е сертификат за качествено обучение в тази област в България, а и не само в нашата страна, както показва практиката.

15

Проф. Витанов припомни, че Биологическият факултет на Софийския университет е дал на България най-добрите биолози и биотехнолози, много от които са били академици, ректори на Университета, директори на институти. „Това не е изненадващо, защото във вашия факултет винаги са постъпвали най-добрите кандидат-студенти, много от тях лауреати на национални и международни олимпиади“, каза още в приветствието си проф. Витанов.

Той изрази увереността си, че днес в Аулата са някои от бъдещите блестящи биолози на България и заяви, че няма притеснения за реализацията на абсолвентите в професионален план. Проф. Витанов им пожела да намерят най-удовлетворяващата работа, която ще им носи удоволствие и ще отговаря на техните възможности и амбиции. Той пожела на тези, които ще продължат да учат в Университета, да запазят ентусиазма и енергията си в усвояването на новите знания.

3

„Сигурен съм, че когато се връщате назад във времето, прекарано в Алма матер, ще го правите с усмивка и с приятни чувства“, каза още проф. Витанов и призова най-младите си колеги да помнят наученото от техните преподаватели, да го носят в сърцата и умовете си и да го развиват и умножават.

Проф. Витанов пожела попътен вятър на абсолвентите и обяви випуск 2018 на Биологическия факултет на Софийския университет за завършил.

Проф. Стоян Шишков припомни, че от създаването на Биологическия факултет до днес връчването на дипломите е едно от най-празничните и вълнуващи събития и подчерта, че церемонията е еднакво важна и за абсолвентите и техните близки, и за преподавателите от факултета. Той допълни, че дипломите отразяват усилията, знанията и уменията на младите специалисти, които са получили в храма на биологията. „Тази диплома е уважавана по света. Гордейте се, че сте възпитаници на Биологическия факултет и на Софийския университет“, призова проф. Шишков.

2

Обръщайки се към абсолвентите, деканът заяви, че в живота си ще се сблъскат с много трудности, които трябва да преодоляват. По пътеката към поредния им връх ще се спъват и ще бъдат спъвани. Но това означава, че се движат напред и стават по-силни. „Приемайте протегната ръка от доброжелателните хора. Но и внимавайте, защото ще се сблъскате и с учения глупак. Той е едно от най-големите цивилизационни бедствия според Карел Чапек. Такава е съдбата на развиващия се, търсещ човек“, каза още деканът и призова абсолвентите да се борят с желание, убеждение и твърдост, ако трябва, и с инат. По този начин ще могат след години да си кажат, че са успели – въпреки всичко и всички и въпреки себе си.

Проф. Шишков пожела на абсолвентите да са от потребните хора на България. „Където и да сте, с каквото и да се занимавате, грабете с пълни шепи от живота и му се усмихвайте, за да ви се усмихва и той“, призова деканът на Биологическия факултет и допълни, че ако почувстват носталгия към факултета или имат нужда от съвет и кураж, техните преподаватели ще ги чакат.

4

В края на приветствието си проф. Шишков пожела на абсолвентите от свое име и от името на деканското ръководство и на факултетната академична общност да бъдат здрави, духът им да е вечно млад и да не губят вяра: „На добър час, колеги, и нека Природата бъде с вас!“.

Отличникът Никола Ралчев от специалност „Молекулярна биология“ благодари от свое име и името на колегите си на преподавателите: „Всеки от вас ни разкри нова, удивителна страна на живата природа. Вие ни поднесохте искрицата на знанието, а от нас зависеше дали ще я приемем“. Той призова колегите си да разпалват същия пламък в сърцата на хората около тях.

14

В приветствието си Никола Ралчев отбеляза, че навлизайки в малкия свят на клетките, са имали възможността да извлекат уроци за големия живот. „Разбрахме, че броят на клетките в нашия организъм е толкова голям, че трудно можем да си го представим. Но въпреки това клетките ни успяват да действат като едно цяло, позволявайки да сме такива, каквито сме. Този удивителен урок по комуникация, преподаден пред микроскопите, помогна поне малко в общуването помежду ни“, каза абсолвентът и допълни, че след всеки такъв урок и упражнение са ставали по-добри.

5

Никола Ралчев посочи, че през изминалите години са научили много, израснали са и са започнали да мислят за света по по-различен начин, подготвяли са се като специалисти.

„Скъпи колеги, нека се научим да мечтаем на едро, но да започваме с малки действия и стъпка по стъпка да изминем пътя, който сме избрали. А той се очертава наистина интересен!“, каза в края на словото си абсолвентът и пожела на добър час на всички.

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

7
11
10
9