Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: 15 години наблюдения във високите енергии: Какво открихме с телескопите MAGIC?

Зала А205 или А207, Физически факултет, бул. "Джеймс Баучър" 5

Лектор ще бъде Милен Минев – докторант към катедра „Астрономия“ / физик ИЯИЯЕ - БАН.

Милен Минев е докторант в Катедра Астрономия и страстен астроном наблюдател. Има богат опит с телескопа в САО Плана, 2-метровия и Шмид телескопите в НАО Рожен. В Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика от години се занимава и с най-високоенергетичното излъчване на далечни обекти. Ежегодно дава дежурства на телескопите MAGIC като оператор, а от тази година е повишен в ръководител наблюдения. Наскоро се завърна от едномесечно дежурство в обсерваторията Roque de los Muchachos на Канарските острови.

Всички звезди, галактики и мъглявини, които наблюдаваме на нощното небе излъчват предимно във видимата област от електромагнитния спектър. Но има обекти, чието излъчване е във високите енергии и остават невидими за оптичните телескопи. С изследването на космическите гама-лъчи са се заели двата Черенкови телескопа MAGIC. В продължение на 15 години те съзерцават непрестанно нощното небе в търсене отговорите на неразгадани въпроси за Вселената и надграждане на вече натрупаното познание. В тази лекция ще разгледаме досегашните постижения на MAGIC, връзката между гама-лъчите, гравитационните вълни и неутриното и какво е бъдещето на гама-астрономията.

Milen_Minev_21.03

Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg

Кръжокът по Астрономия към Катедра "Астрономия" се провежда от над 110 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.